Dunja Reljić: Neistinite tvrdnje Beogradskog centra za bezbednosnu politiku

Izjava Dunje Reljić iz Ministarstva unutrašnjih poslova:

„Hiljadu puta izgovorena laž nikada neće postati istina. Koliko god da Beogradski centar za bezbednosnu politiku smatra da će se to ipak desiti, i da će svojim tendencioznim i neistinitim navodima na razne teme uspeti u svojoj negativnoj, selektivnoj i očigledno vrlo usmerenoj kampanji, poručujem im da se to neće dogoditi. Pozivam BCBP da javno odgovori na pitanje zašto konstantno potencira negativnu kampanju protiv Ministarstva unutrašnjih poslova i za čije interese radi?

Danas je za njih ponovo aktuelna, više puta demantovana i svima poznata laž, o navodnoj lošoj praksi prilikom javnih nabavki u MUP-u. Jedino pitanje nakon hiljaditog pokušaja da laž postane istina jeste zbog čega ova organizacija nastavlja sa obmanama javnosti, i sa kojim ciljevima, odnosno, za čiji cilj?

Pošto oni nastavljaju sa lažnim tvrdnjama da je MUP sproveo „nesvrsishodnu nabavku velike količine originalnih tonera“, podsetiću ih, opet, da javna nabavka tonera, koja je sprovedena ove godine putem otvorenog postupka, predstavlja samo okvirni sporazum za naredne tri godine, koji nikako ne predstavlja obavezu MUP-a da kupi toliko tonera, već samo mogućnost da se zaključi ugovor u količinama koje su neophodne. Imajući u vidu da je Ministarstvo unutrašnjih poslova sprovelo racionalizaciju štampanja zamenom više običnih štampača jednim multifunkcionalnim, okvirni sporazum o nabavci tonera neće biti realizovan više od 40 odsto. Tačnije, biće potrošeno više nego duplo manje novca nego što je to predviđeno okvirnim ugovorom.

Suludo je govoriti o gubitku od milion evra koji navodi BCBP. Takođe, s obzirom da navode da je time moglo biti nabavljeno 100 novih patrolnih vozila, vatrogasna vozila i uniforme, opet ih podsećam, mada mislim da odlično znaju, da je MUP nabavio sedam puta više patrolnih vozila, uniforme za pripadnike SAJ-a, granične policije, interventnih jedinica policije, Žandarmerije…

Danas su, takođe, ponovo zabrinuti za 48 javnih nabavki MUP koje je Republička komisija za zaštitu prava poništila ili prekinula u poslednje četiri  godine, moram da naglasim da se najveći broj odnosi na delimično poništenje, kojim se vraća postupak u fazu stručne ocene naručioca. Da podsetim na nešto što im je sigurno poznato, Ministarstvo unutrašnjih poslova koje, kao jedno od najvećih budžetskih korisnika, godišnje sprovede između 400-500 postupaka nabavki. Tih 48 predmeta u poslednje četiri godine predstavljaju minimalan broj, zanemarljiv. Broj delimično poništenih i poništenih postupaka u celosti je ispod republičkog proseka.

Pored raznih drugih bolnih tačaka negativne kampanje ove organizacije, njima smeta i to što je opština Voždovac policiji donirala nova patrolna vozila. Ne bih mogla to da povežem sa prethodno iznešenom brigom da smo mogli da dobijemo nova, za sumu koju su naveli, a koja ne postoji. Smetaju im četiri donirana vozila „fiat 500L“? Opet prilično kontradiktorno, čitala sam razne komentare kojima su stvarali nemir u javnosti zašto MUP nije nabavio “fiate” nego “škode”. Pre nego što usaglase stavove i mišljenja, pozivam ih da pročitaju šta su lokalni Saveti za bezbednost i koje su njihove obaveze, možda će im neke stvari biti jasnije.

S obzirom da toliko brinu o Ministarstvu unutrašnjih poslova i bave se ozbiljnim istraživačkim radom, postavila bih im još jedno, metodološko pitanje, a tiče se opet njihove zlonamernosti i očigledne tendenciznosti – zašto su svoje rezultate istraživanja o stavovima članova policijskih sindikata tumačili i prezentovali u javnosti kao stavove policije u celosti? Verovatno smatraju da postavljanjem ankete onlajn bez kontrole pristupa korisnika i selekcije uzorka mogu da tvrde čak i ovo prvo? Nije mi jasno zašto smatraju da će njihovo paušalno istraživanje o radu MUP-a nadvladati poverenje građana u policiju koje iz godine u godinu raste ili, recimo, mišljenje većine policajaca o njihovom materijalnom položaju, koji je nedvosmisleno poboljšan. Neka samo Beogradski centar za bezbednosnu politiku ne brine za MUP. Ministarstvo unutrašnjih poslova sve radi po zakonu, istraživanja po pravilima, a u javnost iznosi samo proverene informacije i činjenice. To je naša dužnost prema građanima Srbije.“

Tekst preuzet sa sajta mup.gov.rs