Hibridni rat protiv Srbije

Prethodnih dana zaključno sa današnjim, svedoci smo medijskih naslova o lažnim dojavama o postavljenim bombama u 97 škola u Srbiji, u tržnom centru „Stadion“, na mostovima u Beogradu, „Vodovodu“, pa se postavlja pitanje pod čijom službom takve pretnje proizilaze.

Danas su oko podneva dojavu o podmetnutoj bombi dobile Gradska bolnica na Zvezdari i KBC Dragiša Mišović, kao i Visoko-elektrotehnička škola na Voždovcu, Medicinska na Zvezdari i PTT na Paliluli, gde antidiverzione ekipe vrše proveru na licu mesta.

Da podsetimo, prva u genezi, lažna dojava o podmetnutoj eksplozivnoj napravi u avionu koji je leteo na relaciji Beograd – Moskva, može se posmatrati kroz politički motiv ili zahtev kako bi se izvršio pritisak na Srbiju da promeni svoj stav prema Moskvi i uvede sankcije Rusiji. Ostale pretnje i lažne dojave su usmerene u dva pravca: institucijama koje su od velikog značaja za zemlju, kao što su škole gde borave deca, što nikoga ne ostavlja ravnodušnim ili mesta gde se u trenutku dojave, nalazi veliki broj ljudi. U oba primera, radi se o dve najnezaštićenije grupe ljudi, posebno kada su u pitanju deca.

Tokom jučerašnjeg dana, mediji su preneli i pretnju koja dolazi navodno od poznate hakerske grupe „Anonymous“, gde je lice pod maskom na mreži Twiter ostavilo poruku Srbima, navodeći da ćemo se susresti sa „osvetom“. Stručnjaci na ovo gledaju sa velikim oprezom, uzimajući u obzir cilj nevidljivog neprijatelja i mehanizme kojima se služi.

Pretnje dolaze iz različitih država, a ni jedan konkretan napad za sada nije pokrenut niti sproveden. Jasno je da se vodi hibridni rat, gde je cyber napad samo sredstvo, zbog čega će služba bezbednosti naše zemlje raditi na otkrivanju u saradnji sa institucijama drugih zemalja, naročito zemalja članica EU.

Od početka specijalnog rata koji se vodi protiv naše zemlje, pripadnici državne bezbednosti, MUP-a sprovode sve neophodne korake u ovoj situaciji, prvenstveno kontradiverziona, Specijalna antiteroristička jedinica (SAJ), Četa za protivdiverzionu zaštitu, Posebna jedinica policijske brigade Beograda, granična, saobraćajna i lokalna policija.

Foto: Alo

Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA apeluje na građane da ostanu smireni i ne paniče, jer je jedan od glavnih neprijateljskih ciljeva stvaranje nepoverenja u institucije, stvaranje straha i panike, usled čega može doći do povreda, smrtnih ishoda prilikom bežanja sa mesta gde je dobijena dojava o podmetnutom eksplozivu.
Naime, lica koja su bezbednosno edukovana a zaposlena u značajnim institucijama koje su targetirane kao najosetljivije mete (bolnice, škole) znaju kako da reaguju u ovakvom slučaju. Time se podrazumeva hitno javljanje policiji, smirivanje panike i bezbedno evakuisanje civila.

 

Tijana Toljić

Centar za bezbednost, istrage i odbranu – DBA