SMS prevare – legalna pljačka naroda

Godinama unazad veliki broj građana žali se na uvećane račune za mobilne telefone. Takođe, veliki broj građana i ne primeti tu uvećanu razliku jer dosta koriste telefon te se nikome i ne žale.

Naime, radi se o VAS porukama (value added service), koje omogućava mobilni operater a pored naplate parkinga, u to spadaju i humanitarni brojevi, glasanje u emisijama, prijave za bankovne račune, provera prevoza i slično. Ove poruke se naplaćuju od strane trećih lica, a ne operatora. Međutim, da li i operatori postaju neka vrsta saučesnika u ovim kriminalnim radnjama?

Kako sve funkcioniše
Određena firma uzme u zakup neki od četvorocifrenih brojeva koje oglašava za korisnike koji žele da se pretplate na njihov servis. Nakon toga, prave određene spam banere ili preko određenih servisa uzimaju od građana brojeve mobilnih telefona i samostalno ih prijavljuju na određene servise, recimo horskopi, igrice, video klipovi i slično. Sve to urade bez znanja korisnika jer u listingu ne postoji sms poruka kao zahtev da je korisnik želeo da se pretplati na neki od servisa.

Primer jedne poruke

Kada pozovete tehničku podršku operatera oni vam uglavnom nude blokiranje svih vrsta servisa VAS. To predstavlja problem jer onda ne možete koristiti ni aplikacije koje su vezane za banku ili nešto slično što je potrebno korisniku. Kada im objasnite da se niste prijavili za taj servis, obično krenu sa objašnjenjem da ste možda kliknuli na neki baner, što je praktično nemoguće jer to bi značilo da vlasnik banera, odnosno firme, čini prevaru i uzima podatke bez odobrenja korisnika. Takođe, to bi značilo da oni samostalno mogu da prijave nečiji broj na njihove servise, što se čini i da se događa.

Operateri su dužni da sankcionišu takve firme, ali to se ne događa, jer poslednjih nekoliko godina uglavnom se iste firme pojavljuju kao oni koji korisnicima nameću svoje usluge. To možete proveriti ukoliko u google ukucate kao pretragu „nth sms prevara“ i videćete od kada postoji ova vrsta problema. Pa onda se pitamo da li su i operateri saučesnici u ovakvim prevarama ako ništa ne čine da zaštite svoje korisnike?

Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA apeluje na građane da dobro provere svoje račune i da provere kakva je situacija sa delom računa gde stoji VAS servisi, odnosno da proveravaju svoje sms poruke kako bi bili sigurni da ih neko bez njihovog znanja nije prijavio na nekakav servis. Ukoliko se to dogodi, potrebno je da se jave operateru, da se obrate Udruženju za zaštitu potrošača i da podnesu prijavu za prevaru protiv firme koja ih je na svoju ruku prijavila na servise.