Akcija Vrhovni gospodar tame (The Dark Overlord)

Pripadnici ministarstva unutršnjih poslova, Uprave za kriminalističku policiju, u koordinaciji sa Posebnim tužilastvom za viskotehnološki kriminal su proteklih dana učestvovali u međunarodnoj policijskoj akciji The Dark Overlord ( Vrhovni gospodar tame) koju je sproveo americki FBI, a u kojoj je uhapšen haker S.S.(38 god.) iz Beograda. Postoji osnovana sumnja da je on član ozloglašene hakerske grupe pod istim nazivom, a prilikom hapšenja je u u stanu pronađena i zaplenjena digitalna oprema.

Ova hakerska grupa deluje od juna 2016. god. a na njenoj meti našli su se Članovi britanske kraljevske porodice, brojne holivudske zvezde, deca iz bogatih američkih porodica, poznate televizijske kuće, pa čak i američke škole i klinike.

Naime, ova hakerska grupa je na internetu neovlašćeno pristupala računarskim mrežama i podacima žrtava i krala informacije i podatke građana SAD, koji uključuju podatke o vlasništvu i intelektualnoj svojini, osetljive podatke o zdravstvenom osiguranju, lečenju i druge. Zatim su žrtve ucenjivali, tako što su im pretili da će javno objaviti prikupljene informacije, kao I fotografije, ukoliko žrtva ne uplati traženi novac. Ono što je neuobičajeno jeste da su tražili da novac bude isplaćen u virtualnoj valuti Bitcoin, koja sve više poprima globalni karakter I prekriva tržište. Prema informacijama, žrtve su uplatile ukupan iznos veći od 275.000 američkih dolara.

Autor: Marijana Spasojević – član Centra za bezbednost, istrage i odbranu DBA