Uočen si – Spotted – Opasna igra među tinejdžerima

Centru za bezbednost, istrage i odbranu DBA nedavno su se javili roditelji čija deca su imala neprijatnosti na internetu, a sve zbog nove opasne igre među tinejdžerima koja se zove „Spotted“.

Naime, radi se o velikom broju instagram profila koji pored naziva mesta imaju i reč Spotted, a kojima mladi šalju fotografije drugih koje slikaju u autobusu, u prolazu, školskom dvorištu, a onda administratori tih profila objavljuju te krišom slikane fotografije sa pitanjem da li neko poznaje osubu. Tada se javljaju oni koji prepoznaju ko je na fotografiji i u komentarima iznose podatke o privatnom životu te osobe i „taguju je“.

Fotografisanje osoba bez njihovog znanja i pristanka, postavljanje na društvene mreže nakon toga, mogu da budu kvalifikovane kao krivično delo Neovlašćeno fotografisanje iz člana 144. KZ. Pored toga, moguće je pokrenuti i privatnu tužbu ukoliko znate identitet osobe koja je fotografije postavila. Pravni tim Centra za bezbednost, istrage i odbranu DBA već zastupa dve porodice čija su deca imala negativno iskustvo sa spotted profilima, te su podnete i krivične prijave. Maloletnici koji su zbog ove igre doživeli digitalno nasilje, obratili su se roditeljima, a njihovi roditelji su se obratili policiji i nama.

Neko će reći da je ovo bezazleno i da ne postoji bojazan od ove igre. Međitim, važno je da stalno imamo na umu da internet koriste i razni predatori koji se neretko predstavljaju kao maloletnici. Baš iz tog razloga, ova igra je opasna. Iza nekih profila za koje mislimo da su mladi, mogu da se kriju i pedofili i otmičari. Iznošenje nečijih fotografija i ličnih podataka kao i neke stvari iz privatnog života na ovim profilima, predstavljaju krivično delo.

Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA apeluje na roditelje ukoliko njihova deca budu imala bilo kakav vid digitalnog nasilja, sve prijave policiji, odnosno odeljenju za visokotehnološki kriminal. Isto tako, apelujemo na roditelje ali i  na nastavnike i profesore da upoznaju učenike sa lošom stranom ove igre u kojoj mogu nesvesno izneti neke podatke o nekome ko bi zbog toga mogao da bude meta pedofila ili otmičara.

Stevan Đokić