Rekonektivno isceljivanje je sektno delovanje, oprez!!!!

Naše društvo se poslednjih decenija pod uticajem zapada oblikuje i pretvara u potrošačko društvo gde nam je sve dostupno samo jednim klikom,telefonskim pozivom,jednom seansom,jednim sastankom. Nude se instant rešenja za sve naše probleme koji nas snalaze u životu. Sve se odvija po principu „Imate problem? Mi imamo rešenje! Samo nas pozovite i sve vaše brige će nestati…“ Ali to sve ima svoju cenu. Nude se razne vrste meditacija, predlažu razna rešenja. Prevara. Putem medija se reklamiraju razni učitelji i gurui  koji nude rešenja za sve naše probleme.

Moramo upozoriti građane na sektno delovanje pod nazivom „Rekonekcija“ ili „Rekonektivno isceljivanje“. Osnivač ovog pravca je Erik Perl, koji je nakon 12 godina svoje kiropraktičarske prakse ustanovio da ima moć „isceljivanja“. Naravno, odlika svake sekte, odmah traži potvrde u svom učenju kod raznoraznih naučnika, kako bi svom „učenju“ (čitaj „uzimanju para od naivnih ljudi“) dao legitimitet. Navode se razni naučnici poput Konstantina Korotkova, Rusa koji se bavi parapsihologijom, izučavanjem slikanja „aure“ koja okružuje svako živo biće (naravno aura se povezuje sa istočnjačkim sektama koje deluju takođe na našem prostoru). Sve podseća na ogranak teosofskog društva koji je osnovala takođe Ruskinja Jelena Blavatska koja se 1873.godine doselila u Njujork gde je 1875.godine zajedno s pukovnikom Henrijem Stilom Olkotom i Vilijamom Kvanom Džadžom, osnovala Teosofsko društvo zbog koga se 1884.godine suočila sa optužbama zbog prevare i krivotvorenja, zbog istrage koju je protiv nje pokrenulo „Društvo za psihološko istraživanje“. Ovo društvo je govorilo takođe o aurama, višim stepenima frekvencija na kojima trepere razni svetovi, bića, Eter (nevidljivi svet oko nas) je pun bića koja obitavaju na višim „frekvencijama“…

Upravo i ovo sektno delovanje, Rekonektivno isceljivanje, govori o višim, nižim „frekvencijama“ preko kojih čovek uspostavlja mir sam sa sobom, a naravno sve to uz pomoć „iscelitelja“ koji je naučio da te frekvencije preusmerava, priziva, dovodi, odvodi, provodi… Jako je apsurdno da se nudi i isceljivanje „na daljinu“ što je apsolutna prevara i obmanjivanje ljudi. Takođe se pominju i drugi „respektabilni“ naučnici poput Japanca Masara Emota koji se bavio proučavanjem vode, te Gerija Švorca Amerikanca koji se isto bavio ispitivanjima u domenu parapsihologije… Bitno je napomenuti da su svi oni pristalice parapsihologije, reinkarnacije, aure, čakri, frekvencija, drugih svetova. Takođe smo primetili da se koriste tehnike NLP-a, (neurolingvističko programiranje) u toku izlaganja „argumenata“ na osnovu raznih „naučnih“ istraživanja kojima opravdavaju svoje metode i tehnike kojima navodno leče ljude. Nedavno smo imali primer na jednoj televiziji gde praktikant rekonekcije navodi „razgovor sa vodom“ pa kada se pozitivno obraćamo vodi ona ostaje sveža, a kada se loše obraćamo vodi ona se kvari. Emocija je ono što je povezano sa istraživanjem. Smatramo da ovo nije nikakav „naučni“ argument, već tehnika NLP-a koja kod ljudi stvara utisak da govornik ima odlično znanje u domenu nauke i da je izuzetno naučno potkovan.

Navođenjem raznih imena naučnika koji vrše istraživanja ne daje legitimitet onome što rekonektivno isceljivanje tvrdi i ne znači da su ta istraživanja ozbiljno shvaćena u naučnom krugu. Veliki broj ovih naučnika je čak i izbačen iz naučnih društava jer ono čime se bave nema nikakvu poentu niti naučno opravdanje i potporu, a da ne govorimo o čvrstim dokazima.

Ono što je najbitnije u ovom saopštenju je apel na građane da ne idu na seanse kod praktikanata Rekonektivnog isceljenja i da ne daju novac i svoje ionako poljuljano finansijsko stanje umanjuju davanjem novca samoproklamovanim isceliteljima i guruima. Konkretno smo pomenuli ovu vrstu sektnog delovanja, ali to važi takođe i za sve gatare, vračare, nadrilekare, veštice, bele magove, crne magove i sve one koji prevarom i manipulacijom građana dolaze do finansijske koristi i nezakonito stiču dobit.

Predsednik odseka 3 borba protiv sekti
Nemanja Ivančić