Omladinski kampovi za vojnu i terorističku obuku u našoj blizini

Kampovi za obuku terorista još uvek postoje na Kosovu i to je javna tajna. Ima ih čak pet. U tim kampovima ranije su se obučavali teroristi OVK, a danas pripadnici DAEŠ-a. Prema poslednjim informacijama za ovu terorističku grupu se bori blizu 400 pripadnika sa Kosova. Oko 100 albanskih porodica pristupilo je ovom pokretu a u svakom trenutku u kampovima boravi i 60-oro dece mlađe od 17 godina, kako kažu, uz pristanak roditelja.

U Bosni i Hercegovini, tačnije u Federaciji postoji preko 70 airsoft klubova gde aktivno trenira preko hiljadu ljudi, od toga blizu polovine mlađe je od 18 godina. Ovi klubovi redovno održavaju i kampove za obuku a veliki novac kao donacije dobijaju od Saudijske Arabije. Poznati su War Zone Igman gde se često okupljaju i bivši borci armije BiH. Takođe, jedna od poznatijih je i grupa Crna Munja – Cazinska krajina koji u svojim video snimcima često pozivaju na novi rat protiv Srba. Air soft oružje lako može da se zameni pravim.

Facebook stranica Crna Munja – Cazinska Krajina

U BiH je poznata i grupa Askeri koja obučava decu. U pitanju su vehabije koji uče decu vojnim veštinama. Askeri su svrtani u red ekstremnih grupa u BiH. Jedan od osnivača i član Upravnog Odbora je Naser Orić.

Naša bratska Crna Gora otišla je i korak dalje. Oni svake godine organizuju „Ljetnji vojni kamp za mlade“ koji traje 15 dana. Ove godine je bilo 45 srednjoškolaca iz Crne Gore i 5 iz Makedonije. Ovaj kamp je u organizaciji Ministarstva Odbrane Crne Gore.

Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA smatra da kampovi za vojnu obuku treba da postoje i u Srbiji, ali da budu pod kontrolom države koja će napraviti dobar program samo sa jednim ciljem – približavanje vojske omladini koja bi se u okviru tih kampova uponala sa osnovnom vojnom obukom i vojničkim životom, i na taj način zainteresovati polaznike kampa za moguće profesionalno bavljenje vojničkim pozivom, koji treba da bude uzvišeni čin svakoga ko se odluči da služi svojoj državi.