Sekte vrebaju online

Kako sve evoluira, modernizuje se i prebacuje online, tako su i sekte zauzele jedan deo interneta odakle ne samo da vrbuju žrtve, nego praktično vode ceo „posao“, gde ne mora nikada ni da se vide uživo sa svojim sledbenicima.

Najveći broj sekti stavili su u drugi plan vrbovanje uživo, odnosno od vrata do vrata. Počeli su da koriste prednosti interneta te su sektno delovanje prilagodili online vrbovanju, sastancima, akcijama. Internet im je dao i drugu dimenziju vrbovanja koja se ogleda u tome da mogu da imaju više profila sa različitim fotografijama i godinama. Društvene mreže prepune su raznih sektaša koji vrbuju žrtve, postavljaju razne ultimatume kojima prave pritisak, te oni koji su već u nekom stanju anksioznosti ili depresije lako izvrše suicid.

Na meti sekti najčešće su tinejdžeri, ali i stariji koji su usamljeni ili su u nekoj depresiji zbog nekih ličnih problema. Oni su takođe na meti i raznih šamana, gurua, iscelitelja, gatara i vračara koji rade samostalno a predstavljaju realnu opasnost koja je često veća i od neke sekte.

Roditelji moraju da kontrolišu svoju decu i da proveravaju kako provode vreme na društvenim mrežama, sa kim se dopisuju i kakve sajtove posećuju. Predatori, bilo da su pedofili ili pripadnici sekte, često znaju da budu „dobri i razumni prijatelji“ dok se ne stekne poverenje, a onda dolaze problemi. Slično je i sa usamljenim ljudima i onima koji imaju nekakve probleme zbog kojih upadaju u depresiju. Idealna su meta ne samo sektaša, nego i prevaranata poput raznih gatara i vračara, gurua i šamana koji su poput krpelja, samo dosta opasniji.

Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA apeluje na sve roditelje da razgovaraju sa svojom decom, da ih upute u pravilno korišćenje društvenih mreža, da ih kontrolišu. Isto tako apelujemo na sve građane da ne veruju nikakvim gatarama i vračarama, nikakvim šamanima, guruima, astralnim psiholozima, jer su to ljudi koji rade protiv pravoslavne vere i koji varaju narod.

Da bi pobedili sve te pošasti, potrebno je da se napravi posebna Nacionalna strategija koja bi se bavila zaštitom dece i omladine u digitalnom svetu i da se u izradu te strategije uključe i institucije i građani. Baš iz tog razloga DBA je podneo molbu za sastanak sa predstavnicima MUP-a kako bi se prezentovali određeni projekti koje smo napisali sa našim partnerima.