Lako do droge preko interneta

Sve je više promocije narkomanije i droge na internetu. Mnogo je i onih koji drogu prodaju preko interneta i to preko raznih profila na društvenim mrežama. Najčešće je to marihuana i to u najvećoj meri marihuana koja je odgajana u kućnim uslovima.

Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA prikupio je određene podatke o sajtovima i profilima koji se bave promovisanjem marihuane i druge droge.

Tako na sajtu www.vutra.org koji okuplja Hrvate, Bosance ali i Srbe, možete da dobijete sve potrebne savete kako da uzgajate marihuanu kod kuće. Na pomenutom sajtu postoje i mentori kojima možete posebno da se obratite za savete i dosta tih mentora je iz Srbije. Takođe, možete se na forumu dogovoriti i oko kupovine svih potrebnih pomagala za uzgoj marihuane u veštačkim uslovima. Na ovom forumu koji je javan takođe možete da dobijete i savete i informacije kako da naručite seme marihuane iz inostranstva kojim nekim slučajem uspeva da stigne do onoga ko je to naručio.

 

Krijući se iza ideje o nekakvoj legalizaciji marihuane u medicinske svrhe, forumaši uglavnom razmenjuju iskustva oko duvanja marihuane, kako je najbolje smotati džoint i slično. Kada odete na ovaj forum i pročitate šta sve pišu, biće vam jasno da oni legalizaciju vide samo kao veću mogućnost uzgajanja marihuane, prodaje i konzumiranje iste.

 

Pored pomenutog sajta koji godinama opstaje iz nekog nepoznatog razloga, tu su još sajtovi poput navutri.com koji na satiričan način promoviše konzumiranje marihuane. Zatim sajt marijuanatravels.com gde imate mogućnost da za neke gradove pročitate gde možete kupiti drogu. Na tom sajtu zastupljeni su Beograd i Subotica.

Razni instagram i facebook profili iz Srbije koji promovišu konzumiranje marihuane, daju savete kako da sami uzgajate marihuanu, prepuni fotografija na kojima su džointi i slično, takođe opstaju ali postavlja se i pitanje, da li možda neki od tih profila i prodaje drogu. 

Nesumnjivo je da ovakvi sajtovi i profili na društveni mrežama vrbuju omladinu ali i stvaraju lažnu sliku o legalizaciji marihuane u medicinske svrhe. Članovi Centra za bezbednost, istrage i odbranu DBA prikupljeni materijal su dostavili policiji, nešto lokalnim policijskim stanicama, nešto Odeljenju za VTK. Neka lica su i lišena slobode jer je kod njih pronađena laboratorija za uzgoj marihuane, dok su pojedina lica privedena zbog toga što im je pronađena određena količina marihuane.

Apelujemo na roditelje da redovno proveravaju koje sajtove posećuju njihova deca. Ovo je veoma ozbiljna stvar jer je evidentno da sve više maloletnika konzumira neku drogu. I znajte, ne postoje lake i teške droge. Droga je droga i tu nema dalje priče.