IPO i partneri na Serbian Visions

Internacionalna Policijska Organizacija je predstavila svoj program „Bezbednost dece“ na ovogodišnjem Serbian Visions kongresu.

U pitanju je projekat koji predstavlja specifičan koncept okupljanja organizacija civilnog društva. Ovaj multikongres je jačanje uloge civilnog društva u zemlji i stvaranje povoljnijeg privrednog ambijenta kroz davanje doprinosa važnim razvojnim segmentima zemlje.

Internacionalna Policijska Organizacija, kao krovna organizacija, nastupila je sa svojim partnerima i to Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA, Biro za borbu protiv trgovine ljudima IBSSA, Agencija za pružanje usluga privatnog obezbeđenja Kuguar i Svetska policijska protivteroristička organizacija CTO. Medijski sponzor je portal Nacionalist.

Ilija Životić, predsednik Odsek 5 Antiterorizam i kao predsednik Internacionalne Policijske Organizacije prisutnima je predstavio IPO i objasnio koliko je važno da se posvetimo bezbednosti dece u svim segmentima. Vršnjačko nasilje, sekte, narkomanija, bezbednost na internetu, kidnapovanje dece samo su neki od projekata kojima će se IPO sa svojim partnerima baviti tokom naredne godine. Objasnio je i kako funkcioniše najvažnija obuka koju već neko vreme sprovodi IPO i DBA a zove se „Šifra Barbara“.
Istakao je važnost zajedničkog delovanja i dopunjavanja u oblasti bezbednosti dece koji ćemo svakako prezentovati i državnim institucijama. Razmena informacija i iskustva sa drugim zemljama u kojima IPO ima predstavnike takođe je od velikog značaja.

Stevan Đokić, predsednik IPO sekcije Srbija i predsednik Centra za bezbednost, istrage i odbranu DBA, predstavio je Centar DBA i Sekciju IPO Srbija. Predstavio je sve ono što je urađeno do sada i osvrnuo se na najvažniju stvar toga dana. Na taj dan je pre dve godine nestala Barbara Vitez koja još uvek nije pronađena. Centar DBA zajedno sa IPO i ostalim organizacijama pomaže roditeljima u ovom slučaju. Kursevi i edukacije koje zajenički rade ove organizacije veoma su posećene i Stevan je naveo nekoliko važnih obuka.

Nemanja Ivančić, predsednik Odseka 3, borba protiv sekti i sektnog delovanja, ispred Centra DBA, objasnio je prisutnima koliko je važno da sekte ne budu tabu tema. Da se mora razgovarati o sektnom delovanju i da su deca najranjivija. On je najavio niz edukacija na ovu temu kako dece i omladine tako i ostalih građana. Ispričao je i kako se on odlučio i šta ga je navelo da se uključi baš u ovu problematiku.

Predrag Nikolić, direktor agencije Kuguar, istakao je važnost bezbednosne kulture i sve ono što je relevantno u zaštiti dece. Obzirom da njegova agencija ima potpisane ugovore sa pojedinim školama gde oni vrše obezbeđenje, napravljen je i godišnji presek i izveštaj koji se tiče svih bezbednosnih problema vezano za decu i boravak u školi. Takođe, važna stvar je i uloga roditelja u ovom segmentu ali i njihova edukacija kao i edukacija nastavnog kadra.

Zahvaljujemo se portalu Nacionalist kao medijskom sponzoru i svima koji su svojim prisustvom podržali prezentaciju Internacionalne Policijske Organizacije.