Uhapšen terorista u Beogradu: Curenje informacija ili širenje panike?

Većina medija objavila je vest o tome kako je uhapšen vehabija Igor Despotović koji je spremao teroristički napad u Beogradu. Kako mediji navode, on je planirao da izvede identičan napad koji se dogodio u Barseloni avgusta ove godine kada je Marokanac Junes Abujakub kombijem uleteo u masu ljudi.

Postavlja se pitanje kako je informacija o hapšenju ovog vehabije došla do novinara, ali i da li je ova vest plasirana medijima da bi se medju gradjanima Srbije stvorila panika.

Naime, u medijima možemo pročitati sve važne informacije o uhapšenom Despotoviću. Izmedju ostalog i to od kada je bio predmet obrade, da li je samostalno delovao, šta je sve pronadjeno kod njega tokom hapšenja, pa čak i brojevi telefona koje je koristio. Kako su novinari došli do svih tih informacija? Da li je ovo posledica curenja informacija iz MUP-a i BIA, obzirom da pojedini mediji i ne kriju da su ih dobili od izvora “bliskih istrazi”?

Sa druge strane, obzirom da MUP i BIA nisu imali komentare na ovu vest, postavlja se pitanje da li je ova vest puštena medijima samo da bi se stvorila panika i da bi se narod uplašio? Kome to odgovara širenje panike u Srbiji?

Mi ne sumnjamo u sposobnost naših bezbednosnih struktura kada je sprečavanje terorističkih napada u pitanju. Verujemo da je tu odličan i stručan kadar. Medjutim, ukoliko postoji i curenje informacija ovog tipa, situacija je vrlo ozbiljna te joj nadležni moraju ozbiljno i pristupiti. Borba protiv terorizma je ozbiljna stvar i veoma je poražavajuće ukoliko informacije tog tipa mogu da budu dostupne bilo kome.

Ne sumnjamo ni u to da su mediji imali lošu nameru izveštavanjem o hapšenju teroriste, ali bez obzira na to i da je sve to kako je napisano, da li je takva vest trebalo da bude objavljena? Hoće li Srbija sada spavati mirno?

Stevan Đokić