Ministar heroja ne zaboravlja

„Ne smemo da zaboravimo porodice i mališane nijednog pripadnika MUP-a koji je žrtvovao život zarad bezbednosti građana Srbije. Uvek ćemo biti tu za njih“ – ovo su reči ministra Nebojše Stefanovića koje je nedavno uputio porodici poginulog žandarma Stevana Sinđelića prilikom obilaska Stevanove supruge Marine i sina Vuka u njihovom stanu u Vrnjačkoj Banji. Zajedno sa ministrom, porodicu kolege koji je pre tri godine poginuo u obračunu sa albanskim šumokradicama u KZB-u, obišli su i državna sekretarka Biljana Popović Ivković i direktor policije Vladimir Rebić.

Kako okarakterisati ovaj gest nego kao visokohumani, kao gest istinskog pijeteta sa tragedijom skromne porodice žandarma. U vremenu kada se herojsko delovanje se više posmatra sa nevericom, a žrtvovanje za bilo koje ideale smatra izlišnim i nepotrebnim, ne sme se zaboraviti da je kolega Sinđelić dao službi ono najvrednije – svoj život. I to visoko cene i njegove kolege, kao i minstar sa saradnicima. Ministar Stefanović je u tom cilju uputio i predlog odbornicima Skupštine opštine Vrnjačka Banja da na svojoj sednici 4. septembra, jednu od ulica u ovom mestu imenuju po svom herojskom sugrađaninu.

Primer koji je pružio ministar Stefanović sa saradnicima, značajan je podsticaj za sve pripadnike ministarstva. Nagrade, novčana priznanja, odlikovanja imaju svoju profesionalnu i moralnu vrednost, ali direktna podrška onima koji su u službi izgubili svoje najmilije, jednostavno nema cene, nemerljiva je po količini ljudskosti koja se u tim prilikama pruža. Ovaj primer mora da posluži i starešinama na nižim nivoima rukovođenja, da imaju u vidu da službene zadatke ne izvršavaju kolege samo kao njihovi potčinjeni, već su to i ljudi koji su spremni da na tim zadacima žrtvuju i svoj život, kao što je to učinio i Stevan Sinđelić.

Sindikat policije i policijskih starešina
Predsednik Blažo Marković

Tekst preuzet sa sajta www.sindikatpolicije.org