Parlamentarna mreža za digitalnu bezbednost

Dana 30. marta 2021. godine u Domu Narodne Skupštine održan je osnivački sastanak Parlamentarne mreže za digitalnu bezbednost. Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA i Internacionalna Policijska Organizacija IPO imali su svog predstavnika na sastanku. Ispred DBA i IPO sastanku je prisustvovao Predsednik Izvršnog Odbora DBA, Dušan Ivković.

Sastanku su prisustvovali predsednik Narodne Skupštine Ivica Dačić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, kao i poslanici Skupštine, predstavnici stranih i domaćih NVO, Predstavnik UNICEF-a.
Predsednik Narodne Skupštine Ivica Dačić, otvorio je sastanak svojim izlaganjem i istakao važnost formiranja Parlamentarne Mreže za digitalnu bezbednost. „Današnje osnivanje Parlamentarne mreže za digitalnu bezbednost je važan odgovor na pojavu koja se tiče celog društva i koja sa sobom nosi velike izazove i zato nam je preko potrebna najšira moguća društvena akcija u kojoj ćemo sve naše ljude, a posebno mlade, obavestiti i upozoriti na sve opasnosti koje mogu da ih zadese iza digitalne zavese„, rekao je Dačić.
Sem njega i ministra Tatjane Matić prisutnima su se obratili i drugi učesnici sastanka, Svetlana Tešić (AFA) i Katarina Jonev (ekspert za zaštitu dece na internetu).
Pored pomenutih reč su uzeli  i predstavnici UNICEF-a i UNDP koji su pružili podršku formaranju ove Mreže i istakli njenu važnost na globalnom nivou.
 
Za predsednka Parlamentarne Mreže izabrana je Katarina Rakić. Ona je u svom izlaganju iznela da samo 17% roditelja ume da prepozna zlostavljanje dece na internetu, kao i da se moraju edukovati roditelji. Takođe, istakla je važnost da se prati svaki digitalni korak deteta, jer nisu isti izazovi sa kojima se susreću deca danas i ranije. Rekla je da moramo da dignemo glas i da se na vreme bavimo ovom temom, kako se ne bi bavili posledicama, jer one mogu biti katastrofalne. Veća pažnja se mora posvetiti deci, sebi, sportu, rekreaciji, umesto boravka u digitalnom svetu koga ni sami nismo dovoljno svesni.
Podatak iz 2019. godine kaže da 80% dece uzrasta do 7 godina provodi najmanje sat vremena na internetu dnevno. Nakon godine koja je za nama, gde je mnogo toga prebačeno na mrežu, pretpostavlja se da su ti podaci sada zastrašujući.
 
Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA i Internacionalna Policijska Organizacija IPO podržali su osnivanje ove mreže i spremni su da se uključe u borbu za digitalnu pismenost i digitalnu bezbednost.
 
KRAJNJE JE VREME DA NAUČIMO DA KORISTIMO INTERNET NA PRAVI NAČIN.
 
Press sekcija DBA