NSP na Međunarodnoj konferenciji policijskih sindikata

Ove nedelje je u Sarajevu održana Međunarodna konferencija policijskih sindikata na kojoj su učestvovali i predstavnici Nezavisnog sindikata policije: Predsedavajući Predsedništva Velimir Lukić i članovi Predsedništva Srđan Jovanović, Miomir Vojinović i Darko Stojanović. Teme je bila nedavno ubistvo dva policajca o čemu smo pisali na našem sajtu a u nastavku teksta možete detaljnije pročitati izveštaj sa ove konferencije koju prenosimo sa sajta nap.ba.

SARAJEVO, (Patria) – Na Međunarodnoj konferenciji policijskih sindikata održanoj u Sarajevu sudionici su na prijedlog predsjednika Upravnog odbora Sindikata policije KS u povodu ubistva dva policijska službenika Uprave policije MUP-a KS Adisa Šehovića i Davora Vujinovića jednoglasno usvojili zajedničku izjavu u kojoj se između ostalog kaže da vjeruju u rad istražnih organa, te im daju punu podršku kako bi profesionalno, zakonito i temeljito otkrili i utvrdili sve okolnosti u vezi ubistva policajaca.

– Zahtijevamo od svih nadležnih organa da u saradnji sa akademskom zajednicom i policijskim sindikatima sagledaju i analiziraju sveukupan ambijent u kojem rade i djeluju policijski službenici svih policijskih agencija u BiH – kaže se između ostalog u izjavi.

Inače, konferencija je održana i na temu Sigurnosne smetnje za rad u organima za provedbu zakona u okviru koje su razmatra Zakon o zaštiti tajnih podataka u dijelu koji se odnosi na sigurnosne provjere.

Donesen je zaključak da je eventualno potrebno ići u izmjene Zakona kako bi se precizirale jasne odredbe koje se smatraju smetnjom da bi neko radio u policijskim organima.

Potpisan je i Sporazum o zajedničkoj saradnji Saveza sindikata policijskih agencija u BiH sa Sindikatom Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Ovaj sporazum kako je naglašeno simbolizira jačanje sindikalnog pokreta na državnom nivou uopće. Sporazum ujedno pokazuje da se probudila svijest i da planiraju daljnje zajedničke aktivnosti u kontekstu zaštite zakonitosti, svih pravnih pitanja njihovih članova, socijalne i ekonomske zaštite, kao i zaštite integriteta BiH u cjeline za šta su posebno zaslužne ove institucije i agencije.

Tekst preuzet sa sajta NSP