Taktično-pokazna vežba „Javor 2017“

Scenario u kome se trojica terorista, najverovatnije povratnika sa stranih ratišta, dovoze putničkim vozilom do zgrade kanadske ambasade, gde aktiviraju eksploziv, nije uspeo, zahvaljujući brzoj i efikasnoj intervenciji Žandarmerije.

To je ukratko bila taktičko-pokazna vežba „Javor 2017”, u kojoj je učestvovalo više od 30 pripadnika Žandarmerije, MUP-a, vatrogasaca i Hitne pomoći, koji su na efektan način pokazali kakav bi odgovor bezbednosnih službi Srbije bio, ukoliko bi ikada došlo do takve situacije.

„Teroristi” su došli starim „opel kadetom” do zadnjeg ulaza u kanadsku ambasadu, gde su aktivirali eksplozivnu napravu, sa namerom da unište ogradu ambasade, stakleni zid i pokušaju da uđu unutra i tom prilikom, ranjavaju službenika ambasade, slučajnog prolaznika, kao i policijskog službenika na obezbeđenju ambasade.

Međutim, ubrzo, u dva laka oklopna vozila, na scenu stupa tim Žandarmerije, koji sa dve strane, uz pomoć policijskog psa, veoma brzo neutrališe trojicu napadača i stavlja situaciju pod potpunu kontrolu.

Svi žandarmi, „kaunter-teroristi”, nosili su nove višenamenske taktičke uniforme i bili su opremljeni puškama „AR 15” kalibra 5.56 mm, u m4 konfiguraciji sa „aimpoint” nišanom i taktičkoma lampom i modernizovanim M70 puškama kalibra 7,62 mm i taktičkim šinama i nišanom, a jedan pripadnik imao je i balistički štit.

S druge strane, teroristi su bili naoružani standardnim „kalašnjikovima”, a imali su pancirne prsluke.

Akcija je na momente ličila na filmove i popularne „pucačke igrice”, poput „Kaunter strajka”, a veštine pripadnika Žandarmerije gledao je vrh srpske policije, predstavnici ambasade Kanade, Hitne pomoći i građani.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović istakao je nakon vežbe da je Srbija potpuno svesna svih pretnji i rizika koje sa sobom nose terorizam i ekstremizam i kao takva, ozbiljno i odgovorno postupa u zaštiti svoje zemlje i svojim građana.

„Naš posao je ono što ste videli danas, da brzom i energičnom intervencijom snaga policije i drugih bezbednosnih struktura prvo ne dozvolimo da se takva stvar ikada desi, a naravno da na svaki poziv i na svaku moguću pretnju brzo i efikasno odgovorimo, neutrališemo je i otklonimo dalju opasnost”, rekao je ministar.

Naravno da je, ističe, bez saradnje sa drugim zemljama sveta to nemoguće uraditi na dobar način i da nije dovoljno da se samo u svojoj zemlji to sprovodi, već i kroz razmenu informacija, iskustava, obuka, tehnika i unapređenja sposobnosti.

„Bez toga, ne može se biti efikasan u odbrani svoje zemlje od svih tih izazova”, rekao je Stefanović i dodao da MUP nastavlja sa opremanjem svojih jedinica, što se, ističe, videlo i na vežbi.

„Jedinice Žandarmerije, pored nove opreme i nove uniforme koju će dobiti svaki pripadnik, imaće u narednoj godini dodatnu modernizaciju naoružanja, kao što smo to uradili ove godine sa modernizacijom oklopnih vozila M11 i M15, koji su sada, sa daljinski upravljivom borbenom stanicom, zaista bezbedniji za naše pripadnike, jer više ne moraju da se izvlače iz zaštite unutrašnjosti vozila, odakle sada mogu da upravljaju vatrom”, rekao je Stefanović.

Dobre bezbednosne službe, dobar rad policije, BIA, naše vojske i svih ostalih koji štite našu zemlju, podvlači Stefanović, garantuju da će Srbija nastaviti da bude stabilna, bezbedna i sigurna za svoje građane.

Otpravnik poslova u kanadskoj ambasadi Brajan Ebel kaže da je danas „netipični dan” u njegovoj ambasadi i da smatra da je vežba bila veoma važna i uspešna. „Kanada i Srbija imaju odlične odnose i sarađuju na mnogim poljima. Danas smo unapredili saradnju i u sektoru bezbednosti i uverili smo se u sposobnost policije, Žandarmerije, da efikasno reaguju na terorističke pretnje”, rekao je Ebel na srpskom jeziku. (Tanjug)

Tekst preuzet sa Tanjuga i sa sajta Politike, Foto preuzete sa Alo i Mup.