Ko pruža logistiku agentima MI6 koji špijuniraju srpski državni vrh i patrijarha?

U medijima se pojavila vest da je u Srbiji u toku velika špijunska akcija iza koje stoji britanski MI6. Navedeno je da pored državnog vrha Srbije, britanski špijuni vrhunskom opremom špijuniraju i patrijarha. Opšte je poznato da su strani špijuni aktivni u Srbiji, ali postavlja se pitanje ko im pruža logističku podršku.

Ne sumnjamo da su britanske tajne službe aktivne u Srbiji, a kako i zašto je ovakva vest došla na stranice dnevnih novina? Prosto je… Ovo je dokaz da su naše bezbednosne službe dobro odradile svoj posao i otkrile aktivnosti britanaca, ali i da su najverovatnije upravo oni pustili ovo novinarima kao vest. Sigurno su mogli i da odreaguju na pravi način i da uhapse te špijune, ali najverovatnije to nije učinjeno zbog mogućih problema koji bi mogli da izbiju nakon hapšenja špijuna. Iz tog razloga, najverovatnije, prosleđena je vest novinarima a britanski špijuni sada sigurno znaju da su razotkriveni…

Postavlja se pitanje logistike…Ko to britancima u Srbiji pruža logistiku i zašto ti ljudi nisu privedeni? Znamo da je Crna Gora obezbedila logistiku za MI6 ali to je i za očekivati, kao i logistika koju imaju od strane Šiptara u južnoj Srpskoj pokrajini.

Oprema kojom raspolažu britanski špijuni je veoma skupa i efikasna. Poseduju čak i lažne bazne stanice preko kojih se mobilni telefoni zakače a onda sledi skidanje svih podataka sa telefona. Još pre nekoliko godina ova oprema je dopremljena u Crnu Goru odakle se dovlači u Srbiju, a prve ozbiljnije ovakve uređaje koje je počeo da koristi britanski MI6 proizvedene su 2010. godine u firmi Datong plc, dok je londonska policija počela da ih koristi 2011. godine. U pitanju su, dakle, mobilne bazne stanice koje pored presretanja poziva i poruka mogu i da downloaduju ceo sadržaj sa telefona koji se prati. Jedna ovakva bazna stanica može da pokrije sve telefone u krugu od 10 kvadratnih kilometara. Firma Datong plc, ove uređaje prodaje u preko 40 zemalja. Od 2013. godine posluje kao deo Seven Technologies Ltd. koji je zadužen za razvoj špijunske opreme.

Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA ne sumnja u aktivnost britanskih špijuna, ali postavlja pitanje – ko su oni koji tim špijunima pružaju logističku podršku u Srbiji?

Stevan Đokić