Da li Srbiji preti opasnost od terorizma?!

Terorizam je doktrina nekonvencionalnog ratovanja upotrebom nezakonitog nasilja ili pretnja nezakonitim nasiljem prema stanovništvu ili vlasti kako bi se usadio strah (Teror) u stanovništvu ili vlasti zarad ciljeva koji su uglavnom, politički, religijski i ideološki.

Foto: Unsplash

U Beogradu 18.02.2022. određeno je zadržavanje od 48 sati Igoru Despotoviću zbog krivičnog dela javnog podsticanja izvršavanja terorističkih akata. Igor Despotović je još pre par godina primio islamsku veru i stupio u kontakte sa vođama ISIS. U Beogradu 2017. uhapšen je pod sumnjom da je planirao da izvrši teroristički napad kamionom u cilju gaženja ljudi u centru grada. Takav scenario se već dogodio u Barseloni 2017. godine.

Podsećamo da ne treba da stereotipišemo ljude i da samo u teroriste svrstavamo muslimane jer svako može biti terorista. U proteklom veku na našim prostorima bilo je više terorističkih organizacija koje nisu bile muslimanske. To su bili Križari (Zastupnici NDH/Bivši pripadnici Ustaške vojnice) čija je aktivnost bila od 1945. pa sve do početka pedesetih godina. Bugojanska Grupa koja je bila odgovorna za bombaški napad u Beogradu 1968. godine, a kasnije je uspešno likvidirana 1972. u Operaciji Feniks i VMRO koja je delovala kao teroristička organizacija na prostoru južne Srbije od 1919.-1941.

Po celom svetu bukti plamen terorizma i borba protiv njega, što takođe može da se desi i kod nas jer niko od toga nije apsolutno bezbedan.

Centar DBA apeluje na naše sisteme odbrane da posvete više pažnje u suzbijanju potencijalnih terorističkih dela, jer ponekad može biti kasno.

 

Tadija Krstić

Centar za bezbednost, istrage i odbranu – DBA.