Škole i vrtići imaće uvid u registar pedofila

BANJALUKA – Dugo najavljivani registar pedofila u RS konačno će ugledati svjetlost dana do kraja ove godine, jer je u toku priprema Prijedloga krivičnog zakonika RS koji će sadržati pretpostavke za njegovo uspostavljanje.

Taj prijedlog će se u prvoj polovini ove godine naći pred poslanicima u Narodnoj skupštini RS, a nakon toga posebnim propisima biće definisano ko će sve imati uvid u registar osoba koje su pravosnažno osuđene za krivična djela protiv polnog integriteta djeteta.

„Nezavisne“ saznaju da će registar biti dostupan ustanovama koje su u direktnom kontaktu sa djecom, među kojima su škole i vrtići.

„U toku je priprema teksta Prijedloga krivičnog zakonika RS, koji bi trebalo da se u Narodnoj skupštini RS nađe u prvoj polovini ove godine. Podsjećanja radi, u Nacrtu krivičnog zakonika se, između ostalog, stvaraju i pretpostavke za uspostavljanje i vođenje evidencije lica koja su pravosnažno osuđena za krivična djela učinjena na štetu polnog integriteta djeteta (registar pedofila). Sadržaj i obim podataka, njihovo čuvanje i uslovi za davanje podataka biće određeni posebnim propisom“, navode u Ministarstvu pravde RS.

Ističu da im je cilj bio uvesti preventivne mjere koje će odbiti počinioce ovih krivična djela, te ih pokušati zadržati dalje od potencijalnih žrtava.

„Uspostava ovakvog registra neophodna je radi zaštite prava djece, posebno sa krivično-pravnog aspekta, kao i kontrole lica koja su osuđena za krivična djela protiv polnog integriteta i zaštite djece“, navode u Ministarstvu.

U Ombudsmanu za djecu RS kažu da je novim krivičnim zakonikom prihvaćena inicijativa Ombudsmana za uspostavljanje registra pedofila.

„S obzirom na to da je krivičnim zakonikom uspostavljen pravni osnov i utvrđena obaveza za donošenje posebnog zakona o registru, stupanjem ovog zakonika na snagu nastaje obaveza za izradu posebnog zakona o registru“, navode iz ove institucije.

Saša Milovanović

Saša Milovanović, predsjednik Asocijacije psiholoških i poligrafskih ispitivanja u BiH, čiji članovi su lani prikupljali potpise za peticiju radi donošenja ovakvog registra, kaže da su zadovoljni radom radne grupe koja je učestvovala u izradi nacrta, resornog ministarstva, ali i Ombudsmana za djecu RS, koji su posao shvatili ozbiljno.

„Zadovoljni smo što konačno dobijamo registar pedofila. Svi su dali maksimum prilikom izrade dijela zakonika u kojem se spominje seksualno zlostavljanje djece, i on je kvalitetno urađen“, rekao je Milovanović.

Što se tiče uvida u registar, prema Milovanovićevim riječima, radna grupa će definisati ko sve može da vidi i kome će on biti dostupan, a to će biti lica koja imaju kontakt sa djecom, vrtići, škole…

„Mi jesmo mišljenja da registar bude javno dostupan, ali zadovoljni smo i činjenicom da će oni koji rade s djecom imati uvid u njega. Vidjećemo kako će se to dalje razvijati, ali cijenimo da će se nakon usvajanja ubrzo utvrditi i dodatni pravilnik i da će praktično sve biti gotovo do kraja godine“, kazao je Milovanović.

Tekst preuzet sa nezavisne.com – Ljiljana Radić