Oprez na bankomatima!

Pre nekoliko dana na Gradini u automobilu bugarskih registarskih oznaka carinici su pronašli tri uredjaja, popularno nazvani „Libanska klopka“, koji se koriste za kradju podataka sa platnih kartica prilikom korišćenja istih na bankomatima.

Naime, radi se o uredjaju koji lopovi postavljaju na bankomat, odnosno na ulazu za karticu. On je praktično neprimetan i pravi se na taj način da ne narušava izgled bankomata. Žrtva prilikom ubacivanja kartice u bankomat i ne zna da joj je kartica osim u bankomatu očitana i na pomenutom uredjaju koji u sebi na fleš memoriji ili sd kartici čuva te podatke. Mala skrivena kamera koja se postavlja na više načina, takodje da ne remeti izgled bankomata „hvata“ žrtvin pin kod. Nakon toga lopovi prave kartice sa podacima i skidaju novac sa računa žrtve.

Ovakve vrste prevara uglavnom su česte u inostranstvu poslednjih nekoliko godina. U Srbiji je bilo ovakvih i sličnih prevara ali u dosta manjoj meri, što ne znači da ih ubuduće neće biti više. Iz tog razloga, Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA apeluje na sve ljude da obrate pažnju prilikom podizanja novca sa bankomata.

Na sledecim video snimcima mozete videti kako funkcionisu ove prevare.