Puna podrška borbi protiv mafije

Iako naša policija odlično radi svoj posao, u Srbiji se poslednjih godina vodi pravi rat među klanovima koji uglavnom i nisu iz Srbije. Sa druge strane, mnoge je iznenadilo i hapšenje lica za koje su mnogi verovali da nije moguće da im se tako nešto dogodi.

Jasno je da ozbiljna borba protiv mafije zahteva i hapšenje onih lica koji su na nekim funkcijama, te smo poslednjih dana imali situaciju da su uhapšeni i oni za koje su pojedinci govorili da su nedodirljivi. Najava predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića, da će se oštro krenuti u borbu protiv mafije, mnogima je zvučala smešno, međutim poslednjih dana mogli smo da vidimo da niko ko je činio krivična dela neće biti zaštićen.

Kriminalni klanovi koji su iz susedne Crne Gore preneli svoj rat u Srbiju ne jenjava. Naprotiv, poslednjih dana imamo nekoliko obračuna na ulicama Beograda. Razlog tome je i činjenica da su niže rangirani članovi ovih kriminalnih grupa državljani Srbije, ali i to da su pojedinci iz kriminogene sredine našli zaštitu u pojedinim državnim strukturama. Jednostavno, da nije toga, ne bi mogli da funkcionišu.

Ne sumnjamo da će izvršioci biti brzo identifikovani, jer naša policija ume da radi svoj posao, ali sumnjamo da će nalogodavci biti privedeni, oni uglavnom ne borave u Srbiji, ali deo svojih poslova imaju na teritoriji naše zemlje. Ono što je najvažnije u borbi protiv mafije, jeste da se mafiji „uništi“ logistika. Bez te logistike oni su praktično ugašeni i svedeni na nivo bande koju je moguće lako neutralisati. Problem je što ta logistika dolazi iz državnih institucija i što je vremenom postala jaka te će biti veoma teško ugasiti je.

Ne samo hapšenjem lica koji su deo mafije, nego i zaplenama narkotika poslednjih dana, naša država i policija zadale su ozbiljan udarac mafiji. Svaka zaplena narkotika direktno utiče na umanjenje prihoda koji se često koristi i za vrbovanje novih ljudi, ali i za plaćanje usluga pojedincima iz državnog aparata.

Iskreno se nadamo i verujemo u ono što je rekao predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, da će borba protiv mafije biti teška, ali da je počela i da ćemo pobediti. Zato dajemo punu podršku predsedniku i srpskoj policiji.

Stevan Đokić