Zmije otrovnice i prva pomoć kod ujeda

Kod nas se sreću tri vrste orovnih zmija: poskok (Vipera ammodytes) šarka( Vipera berus), i planinski šargan ( Vipera ursinni). U odnosu na neotrovnice, otrovnice su kraće,  (do 70cm, retko 90cm), ali su deblje, tromije i imaju karakterističnu romboidnu šaru ( poskok) ili cik cak (šarka i planinski šargan). Naše otrovnice imaju vertikalno postavljene zenice. Mogu se sresti od ranog proleća do  pozne jeseni.

Poskok se jasno razlikuje od ostalih otrovnica po rošćiću na vrhu njuške. Njihov se ubod razlikuje po dve ubodne tačkice na rastojanju od 6 do 10mm, koliki je razmak otrovnih zuba. Ponekad ujed praćen bolom i otokom znaci trovanja zavise od opšteg zdravstvenog stanja ujedene osobe, znaci su izaraženiji ako je ujedena starija osoba ili dete. Znaci su izraženiji ako su ujedi na glavi ili vratu.

Od simptoma koji se najčešće javljaju su: znojenje, opsta slabost, ubrzano disanje, dijareja, povraćanje i gubitak svesti.

Tragovi ujeda obično krvare brzo se javlja oteklina,  utrnulost i crvenilo. U nekim slučajevima mogući su masovni otrovi.

Od prve pomoći treba primiti samo istiskivanje mesta do pojave sukrvice, NIKAKO ISISAVATI!

U nekim slučajevima ( kada se znatno udaljeni od naseljenog mesta) može se primeniti i podvezivanje ako je u pitanju ekstremitet. Podvezivanje se vrši uz oprez jer u slucaju neadekvatne poveske ili dužeg zaustavljanja krvotoka može se naneti veća šteta. Važno je inbolisati ekstremitet. Otrov koji se zadržao na koži jednostavno treba obrisati čistim ubrusom. Jedino što se kože uraditi jeste spajanje ranica ujeda skalpelom ( nožem), čime se povećava površina za istiskavanje otrova. Ujedeno mesto uglavnom tretirati hladnim oblogama.

Uzimanje alkohola ili drugih lekova nije dozvoljenk. Izuzetno je važno da se ujedena osoba umiri. Kako lekarka pomoć nije uvek moguća, prevntivne mere su najbitnije. Zbog toga treba nositi čvrstu obuću , što čvršće pantalone, pošto su noge najčešće mesto ujeda. Ujedenom treba što više dati tečnosti (vode). Nokon prve pomoći ujedenu osobu treba transportovati  do najbliže zdravstvene ustanove.

Serum protiv zmijskog otrova može dati samo osoba ovlašćena za to ( lekar)! Samoinicijalno davanje seruma nije preporucljivo zbog mogućnosti pojave anafilaktičkog šoka usled čega može doći do smrtnog iskaza u roku od nekoliko minuta!

Mora se imati na umu da klinička slika nije usopšte stanje ujedene osobe izgledaju veoma loše, ali je prognoza posle ukazane prve pomoći pozitivna.

Smrtni ishodi ( u slučaju ujeda naših otrovnica) su izuzetno retki.

Autor: Vladica Stanković – „Poskok“ – član DBA