Sekte u Srbiji – Uspešno održana još jedna tribina

U četvrtak. 07. marta 2019. godine, u dvorani Srpske Desnice, Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA uspešno je održao još jednu tribinu na temi sekti i sektnog delovanja.

Povod za održavanje tribine su bile sve učestalije aktivnosti sektaša u Srbiji. Srpska Desnica je prepoznala potrebu da se o ovim opasnim stvarima više priča, te je pozvala našu organizaciju da održimo tribinu. Tribina je bila otvorenog tipa i svako je mogao da prisustvuje. 

Govornici na tribini bili su Nemanja Ivančić, predsednik Odseka 3 – Borba protiv sekti i sekretar ovog Odseka, Isidora Milosavljević. Na kraju se prisutnima obratio i predsednik Centra za bezbednost, istrage i odbranu DBA, Stevan Đokić.

Blizu pedesetak posetilaca ove tribine imalo je priliku da čuje kakve pošasti nas vrebaju kada su u pitanju sekte. Nemanja Ivančić, diplomirani teolog, naveo je najvažnije načine kako da se zaštitimo od sektnog delovanja, a ono se ogleda u tome da svoju veru moramo bolje razumeti i biti uz nju. Takođe, prisutnima je objasnio podelu sekti i naveo neka od dešavanja u Srbiji koja su vezana za sekte.

Isidora Milosavljević je prisutnima ispričala neke događaje iz drugih zemalja vezane za pojedine sekte koje najavljuju svoj dolazak u Srbiju ili su već prisutne tu kod nas. To je važno da bi znali šta možemo očekivati ukoliko te sekte budu aktivne u našoj zemlji. 

Stevan Đokić se osvrnuo na loš zakon o crkvama i verskim zajednicama koji je dosta liberalan i daje puno prostora sektama da deluju bez nekih posledica. Najavio je i da će Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA tražiti da se pomenuti zakon menja u korist priznatih religija. 

Na kraju tribine prisutni su postavljali pitanja na koja su odgovarali članovi Centra za bezbednost, istrage i odbranu DBA.

Centar DBA želi da se zahvali Srpskoj Desnici što je inicirala ovakav događaj jer ovo je tema o kojoj treba konstatno da se priča. Mi smo spremni da idemo kod svih koji nas pozovu da pričamo o ovoj opasnoj pošasti kojoj moramo zatvoriti vrata i oterati je iz Srbije. Sekte su opasnost koja konstatno vreba i naš narod treba da se informiše o svemu. Mi smo krajem februara održali i obuku na temu „Sekte i sektno delovanje“ koju je uspešno završilo 35 polaznika.