1000 kamera na 800 lokacija

Snimci sa nadzornih kamera, bilo da su privatne, u vlasnistvu neke firme za obezbedjenje ili javne, u proteklih nekoliko godina pokazale su se kao odlična pomoć u rasvetljavanju krivičnih dela. Najava postavljanja 1000 kamera na 800 lokacija je svakako ozbiljna stvar koja može doprineti boljoj bezbednosnoj situaciji u Beogradu. Svako ko se iole ozbiljnije bavi bezbednošću zna da će ove kamere biti veliki plus ne samo za rasvetljavanje konkretnih slučajeva izvršenja krivičnih dela već će i preventivno uticati na smanjenje istih.

Kako je najavljeno, kamere će biti novije generacije sa face detection – face recognition. Ovo konkretno znači da će kamera moći da detektuje i locira lice koje se krije od zakona ili da se isprati kretanje određenog lica ukoliko je učestvovalo u izvršenju nekog krivičnog dela.
Pojedini eksperti iz oblasti bezbednosti, kako sami sebe nazivaju, odmah su krenuli sa spinovanjem kako je postavljanje kamera loš potez te da će doći do zloupotreba ili možda hakovanja samog sistema. Ako bi razmišljali na taj način, onda bi sigurno upali u pranoju jer praktično sve što postoji može i da se zloupotrebi. Pristup software-u za ove kamere, naravno, neće imati svako. Postojaće autentifikacija i autorizacija na samom sitemu te će svaki službenik imati svoje pristupne parametre. Ukoliko se i desi neki vid zloupotrebe, to će biti zabeleženo, te slede sankcije.
Hakovanje ovakvih sistema praktično da i nije moguće. U raznim tv serijama i filmovima možemo da vidimo kako praktično svaki haker može da upadne i preuzme kontrolu nad software-om. To su ipak serije i filmovi, u stvarnom životu to je drugačije. Postavljaju se uređaji koji imaju veoma ozbiljnu zaštitu, koji prave veoma kompleksne javne i privatne mreže sa šifrovanjem podataka koji se prenose. Ovi uređaji nemaju backdoor niti ih je moguće kreirati i implementirati. Od nedavno postoji i naš, srpski proizvod koji je nadmašio i ozbiljnije proizvođače kada je u pitanju bezbednost prenosa podataka, Tesla Box koji radi savršeno i Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA je imao mogućnost testiranja ovog uređaja.

Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA pozdravlja odluku instalacije 1000 novih kamera jer sigurni smo da će doprineti boljoj bezbednosti građana.

Stevan Đokić