Pandemija kao odskočna daska

Prošlo je mesec dana od kako je Republika Srbija uvela vanredno stanje i pooštrila mere kretanja zbog pandemije Korona virusa (Covid-19). Preporuka struke je da se smanje, a potom i zabrane skupovi, svi zaposleni koji mogu da rade od kuće da to čine, država pomaže u svim segmentima društva, vojska i policija kontrolišu sve i sprovode odluke vlade. Moramo pohvaliti državni aparat na brzoj reakciji i na merama koje su preduzeli, iako su mnogi te mere sa starta osudili i predstavljali ih kao „dikatotrske“. Ove mere su dale jako pozitivne rezultate, jer države poput Italije, Španije, SAD-a nakon mesec dana od otkrića zaraženih građana, zbog neuvođenja restriktivnih mera, su doživele totalni krah i zdravstveni sistem se urušio za period od nekoliko dana. O broju preminulih od virusa nećemo ni govoriti jer se cifre već broje u stotinama hiljada.

Iskoristićemo priliku da se pored Korona virusa koji je sveprisutan na svim naslovnim stranama, osvrnemo na činjenicu, za koju smatramo da je malo ko uspeo da sagleda zbog masovne histerije i panike, koja je naravno opravdana.

 

Proizvodnja kvasca

Kvasac je jedna od osnovnih namirnica koja se koristi za proizvodnju hleba. Zbog bojazni nestašice, kupci su počeli da prave zalihe, što je izazvalo nestašicu i porast tenzije zbog iste. Srbija je do sada uvozila kvasac iz Mađarske i Hrvatske. Nakon zatvaranja granica, Srbija je ostala bez mogućnosti uvoza i praktično „preko noći“ organizovala proizvodnju ove namirnice. Fabrika kvasca „Biospringer RS“ u Senti je povećala proizvodnju kvasca za čitavih 450% za mala pakovanja, a za velika 100%. Smanjen je asortiman prozivdnje drugih proizvoda. Privredna komora Srbije je obezbedila transport i sirovine za proizvodnju, što im je olakšalo rad.

Izvor: Privredna Komora

 

Proizvodnja maski

Firma “Galenika” iz Bačkog Petrovca dnevno proizvede 50.000 zaštitinih maski koje su potrebne medicinskom osoblju,policiji I vojsci,a takođe I građanima. Takođe, preko noći, država je organizovala prevoz I proizvodnju samo za potrebe Republike Srbije, jer je ova firma do sada izvozila iste te proizvode u inostranstvo.

Izvor: Blic Biznis

 

Proizvodnja dezinfekcionih sredstava

Vodovodi u Novom Sadu, Šidu I Sremskoj Mitrovici su počeli da proizvode dezinfekciona sredstva  natrijum-hipohlorit,koja se distribuiraju na teritoriji cele Srbije. Dnevno se proizvede do 45.000 litara za potrebe bolnica I JKP koja vrše dezinfekciju.

U Aleksandrovcu u Župi, vinarija je počela proizvodnju medicinskog  alkohola 75% od starog vina.

Izvor: RT Vojvodine

 

Zaključak

Trenutna situacija je pokazala nespremnost i nizak nivo tolerancije evropskih država, koje su zatvorile svoje granice i zabranile izvoz svega što nam je sada u ovom trenutku neophodno. Srbija bi trebalo da počne da primenjuje „ruski model“ i da se okrene domaćoj proizvodnji i time podstakne domaće proizvođače da otvore firme. Takvim postupkom bi se smanjila nezaposlenost u Srbiji, a Srbija bi postala u manjoj meri zavisna od uvoza iz EU i transformisala u izvoznika i time ostvarila mnogo veći profit i podigla svoj standard. Naravno, navedeni „ruski model“ nije idealan, itekako ima nedostataka, ali njihov izvoz nesirovinske robe porastao je sa 147 na 164 milijardi dolara. Kompanija „Gazprom“ se okrenula domaćim proizvođačima da bi zadovoljila svoje potrebe u nabavci cevi, ventila, opreme za gasovode i postrojenja koje je do tada uvozila iz inostranstva. Proizvodnja hrane je takođe skočila. Domaći proizvođači su znatno uvećali proizvodnju mlečnih proizvoda. Srbija ima snage da počne da ulaže u domaće proizvođače i kompanije, jer je napornim radom vlade ostvaren suficit u budžetu, te dolazimo do zaključka da postoji realna osnova za oporavak srpske privrede, poljoprivrede i industrije. Pandemija Korona virusa je dokaz da možemo lepo, konstruktivno i brzo da napravimo reorganizaciju i da kada je to potrebno pomažemo jedni druge i brinemo o intersu svoje zemlje.

Izvor: Bisnis Telegraf

Nemanja Ivančić
Predsednik Odseka 3 DBA