Omegle – opasnost koja ne spava

Društvena mreža Omegle u poslednje vreme postaje sve više popularna i među mladima u Srbiji.

Radi se o veoma opasnoj društvenoj mreži koja korisnicima pruža mogućnost video konverzacije sa potpunim stranicima! Čak i sama društvena mreža Omegle reklamira se uz slogan „Talk to strangers!“ (Razgovaraj sa strancima), a objašnjenje im je da na internetu ima veoma cool ljudi. Ima, naravno, ali ima i dosta predatora koji su veoma opasni.

Omegle je počeo sa radom 2009-te godine i od tada nudi mogućnost komunikacije sa totalnim strancima. Mladi često koriste ovu društvenu mrežu kako bi upoznali nekog novog, a ne shvataju da taj neko može da bude pedofil, silovatelj ili kidnaper. Pre nekoliko godina u Americi se dogodilo kidnapovanje a zatim i slovanje dve devojčice od trinaest godina, svog mučitelja upoznale su upravo preko Omegle mreže. U Franskoj i Belgiji zebeleženo je nekoliko slučajeva pedofilije koji su povezani sa korišćenjem pomenute društvene mreže.

Korona definitivno na svim poljima uzima svoj danak, pa je tako dosta mladih svoju razonodu i socijalni deo života pronašlo u virtuelnom svetu. I kod nas se povećao broj korisnika Omegle a najviše ih ima među mladima starosti između 13 i 18 godina. U Austriji je bilo nekoliko slučajeva ucene i iznude, što je takođe česta pojava na Omegle.
Većina njih veruje da su ove konverzacije tajnog karaktera, jer Omegle ne zahteva registraciju niti logovanje, ali svaka konverzacija se čuva na njihovom serveru 120 dana, dok jedna od strana u konverzaciji, a po završetku iste, dobija link koji može da podeli na bilo kojoj društvenoj mreži, samim tim svi su u mogućnosti da vide Vašu konverzaciju.

Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA apeluje na roditelje da obrate pažnju na to da li njihova deca koriste ovu društvenu mrežu i ako je koriste da im objasne opasnosti koje vrebaju na toj mreži.

Pre svega prisutnost predatora koji mogu da budu fini i da se ponašaju veoma normalno, a iza te maske kriju se pedofili, kidnaperi, silovatelji. Oni su spremni da chatuju duži vremenski period kako bi druga strana stekla poverenje i razmenila sa njima informacije gde i sa kim živi, a onda kreće prava agonija. Neko će reći „Pa ja neću da otkrivam informacije“, ali imajte na umu dve stvari, prva, konverzacija preko Omegle drugoj strani „daje na tacni“ Vašu IP adresu, a ona otkriva mnogo toga, pre svega Vašu preciznu lokaciju, drugo, dovoljno je da druga strana tokom konverzacije napravi Print Screen gde se vidi Vaš lik a nakon toga sliku uploaduje na facebook koji ima opciju prepoznavanja lica ukoliko imate profil.

Prevencija je jedini put koji vodi ka uspehu. Kontrolišite Vašu decu i proveravajte kako provode vreme u digitalnom svetu.

Stevan Đokić
predsednik DBA