Nasilje bez kazne

Mi smo organizacija koja se ne bavi politikom, niti se kod nas neki političar nalazi na nekoj od visokih funkcija. Naša misija je ukazivanje na probleme koji postoje u sferi bezbednosti ali i rešavanje tih problema kroz projekte i predloge. Baš iz tog razloga moramo da se osvrnemo na nemile događaje koji su se dogodili u nedelju, 16-og decembra u Lučanima.

Naime, pojavio se snimak na kojem više od dvadeset ljudi bukvalno upada u policijsku stanicu gde vređaju policajce i ometaju ih u obavljanju svog posla. Neko bi pomislio da se radi o nekom scenariju za nekakav film, jer smo mislili da posle petog oktobra takve scene više nikada nećemo gledati uživo. Predvodnik upada u policijsku stanicu bio je narodni poslanik, neko koga je narod izabrao da ga predstavlja u Skupštini.

Najgrublje kršenje zakona upadom u policijsku stanicu, vređanjem i maltretiranjem policajaca, šalje se loša i ružna slika celoj Srbiji. Pa treba li svi sada da upadamo u policijske stanice i da maltretiramo te ljude? Policajci rade odgovoran i težak posao. Maksimalno se trude da naša Srbija bude bezbedno mesto za život, i ovako nešto nisu zaslužili. Pored toga, zašto bi državni sekretar MUP-a morala da daje bilo kome objašnjenje zašto se nalazi u prostorijama bilo koje policijske stanice u Srbiji? To bi bilo isto kao kada bi direktor neke firme morao da objašnjava zašto obilazi predstavništva te iste firme.

Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA najoštrije osuđuje divljačko nasilje od strane lica koji su upali u policijsku stanicu i koji su vređali i maltretirali policajce koji su na dužnosti. Takođe smatramo da vinovnici moraju biti kažnjeni, jer sutra će opet nekome pasti na pamet da učini isto delo. Nasilje koje je sprovedeno prema policajcima i državnom sekretaru ne sme da prođe tek tako niti se treba tolerisati. Pružamo punu podršku policiji, državnom sekretaru i ministru Stefanoviću.

Stevan Đokić