Gospodine ministre, vreme je da se aktivira pomoćna policija

Naša država i narod nalaze se pred ozbiljnim problemom. Pošast protiv koje se borimo, protiv koje se bori ceo svet, nije naivna. Nažalost, lična odgovornost velikog broja građana i onih koji dolaze iz inostranstva nije na visokom nivou.

Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA smatra da je uvođenje zabrane kretanja od 20h do 05h dobra strategija, ali mišljenja smo da će veći problem biti kontrola onih građana koji su došli iz inostranstva i nalaze se u izolaciji. Biće potreban veliki broj policajaca koji treba da vrše kontrolu.

Smatramo da je vreme da se aktivira pomoćna policija, koja po članu 249 Zakona o policiji, u ovakvim slučajevima može da bude formirana. Pomoćna policija pomagala bi redovnoj policiji ne samo u kontroli poštovanja izolacije, nego i u izvršavanju redovnih zadataka. Treba voditi računa i o tome da postoje velike mogućnosti za izvršenja raznih krivičnih dela tokom policijskog časa, pre svega krivična dela protiv imovine ali i druga. Shodno tome, molimo ministra dr Nebojšu Stefanovića, da učini i ovaj korak kako bi što pre pobedili u ovoj neravnopravnoj borbi.

Apelujemo na građane da se pridržavaju mera koje je propisala država, da se pridržavaju zabrane kretanja od 20h do 05h, ali i da budu odgovorniji prema sebi i drugima.

Predsednik DBA
Stevan Đokić