Kome smeta jaka BIA?

Kako se sve češće u pojedinim medijima provlače nepotpune ali i netačne informacije vezano za BIA, postavlja se pitanje ko plasira takve vesti i kome smeta što je srpska služba poslednjih par godina ojačala i postala ozbiljna pretnja stranim špijunima.

Oni koji stoje iza napada na BIA uvideli su da njihove laži nemaju efekta, te su pribegli drugoj, veoma ružnoj, metodi. Sada pokušavaju srpsku službu da predstave u lošem svetlu kod građana Srbije. Naime, pojedini mediji uzneli su niz paušalnih nagađanja i tome kako BIA navodno neovlašćeno prati građane. Pominje se poseban softver kompanije Circles koji to mogućava jer koristi slabosti unutar globalne mreže mobilne telefonije.

U tekstu se čak konsultuju nekakvi stručnjaci koji imaju veze sa Beogradskim Centrom za Bezbednosnu Politiku i neki advokat Rodoljub Šabić, koji opet paušalno, na osnovu nekakvog teksta iznose svoja zapažanja koja mogu da imaju ozbiljne posledice.

Pa da ukratko rezimiramo celu priču. Nekakva istraživačka laboratorija Citizen Lab, iz Kanade, koja je sve samo nije nezavisna, iznela je tekst na temu softvera koji koristi ranjivosti Signaling System 7 protokola, a koji koristi BIA kako bi pratila građane. Citizen Lab finansiran je od strane mnogih srpskih neprijatelja, između ostalih i od strane Sorosa (The Open Society Foundations) i Fondacije Ford. Pojedini naši mediji preuzimaju tekst, čak pišu o samom SS7 protokolu, i za sagovornike imaju one koji često napadaju srpski sektor bezbednosti. Neko bi rekao da je ovo školski primer špijunskih poslova.

Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA najoštrije osuđuje napade na BIA i pokušaje diskreditacije časne srpske službe. Sa druge strane ne vidimo ništa pogrešno u tome da naša služba koristi određene softvere a sigurni smo da ih koriste u skladu sa zakonima Republike Srbije. Stručnjake koji misle da postoje zloupotrebe pozivamo da takve slučajeve prijave nadležnim institucijama i neka iznesu dokaze. Republika Srbija je pravna država u kojoj se poštuju zakoni a BIA je ozbiljna služba koja vodi računa o bezbednosti svojih građana, iako bi neki drugi želeli da je to drugačije…

Živela Srbija!