Tribina „I ćutanje je zločin“

Dana 30.11.2022.godine, u sali Centra za kulturu „Vlada Divljan“ u Beogradu, održana je Međunarodna tribina pod nazivom „I ćutanje je zločin“.
Udruženje žrtava nasilja „Hajr“ kao organizator tribine , okupilo je stručnjake u ovoj oblasti iz državnih organa i predstavnike nevladinog sektora bezbednosti.

Cilj organizatora i učesnika tribine je podizanje svesti građana o nasilju nad ženama, merama prevencije i načinima suzbijanja nasilja.

Foto: Centar DBA

Centar DBA je uzeo učešće na ovoj tribini, jer smatramo da je neophodno da se svi uključimo u borbu i rešavanje ovog problema. Iz Centra su istakli da, pored toga što MUP ozbiljno radi na suzbijanju nasilja nad ženama, brojke i statistika nas upozoravaju i teraju da se mnogo ozbiljnije bavimo problemom nasilja nad ženama. Neophodna je saradnja celokupnog društva, državnih institucija, stalne edukacije jer se na taj način društvo uči da prepozna i detektuje sliku nasilja u naizgled bezazlenim ponašanjima. Podrška članova porodice, prijatelja, šire okoline može biti od presudnog značaja da se nasilje prijavi, da žrtva dobije adekvatnu zaštitu i pomoć.

Irena Đokić je apelovala na sve građane koji trpe nasilje da to i prijave, da ne zatvaraju oči pred onima koji trpe nasilje, da ne ćute, jer su na taj način saučesnici u nasilju. Dame da prođu kurseve samoodbrane i borilačkih veština jer će im ove veštine i sposobnosti podići samopouzdanje, smanjiti strah i izbaciti stres.

Foto: Centar DBA

U ovom panelu diskusije na ovu važnu temu govorio je i Boban Pavlović iz Strukovnog udruženja policije „Dr.Rudolf Arčibald Rajs“ iz Novog Sada. On je istakao da niko ne treba da trpi nasilje, da je moralna odgovornost i obaveza svih nas da ga prijavimo ukoliko ga uočimo u okruženju. Pozvao je sve građanke koje trpe nasilje da prijave, da imaju poverenja u državne institucije. Da moramo svi zajedno raditi, da bi sačuvali našu decu i porodicu.

Foto: Centar DBA

Hvala Udruženju žrtava nasilja „Hajr“, na dugogodišnjoj saradnji i pozivu da učestvujemo u borbi protiv ove „pošasti“.

STOP NASILJU!!!