Teroristički napad u Zvorniku, ubijen policajac

Jedan policajac je ubijen a dvojica ranjena kada je naoružani vehabija sa puškom pumparicom upao u zvorničku policijsku stanicu i pucao u policajce. U razmeni vatre napadač je likvidiran, javila je RTRS. Napadač je identifikovan kao Nerdin Ibrić.

Napadač se oko 19.10 dovezao ispred policijske stanice u crnom „golfu 2“ i, uz poklič „Alahu ekber“, upao u prostorije policijske stanice i odmah počeo da puca iz pumparice, javlja ATV.

Ubijen je policajac Dragan Đurić, a ranjeni su Željko Gajić i Stevo Milovanović.

Kako Radio-televizija Republike Srpske saznaje, policija je uspela da savlada napadača i pri tome ga ubila. Povređeni policajci hitno su prebačeni u zvorničku bolnicu. Jedan od njih je zadobio teže povrede.

Dežurni hirurg zvorničke bolnice Miroslav Prodanović rekao je za RTS da su ranjeni policajci u stabilnom stanju i van životne opasnosti.

„Jedan policajac ima prostrelnu ranu desnog ramena a drugi povrede obe šake i nalaze se u jedinici intenzivne nege. Njihovo stanje se prati“, rekao je Prodanović.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da je reč o najgorem terorističkom aktu i da je pripravnost policije podignuta na najviši nivo.

„Nećemo dozvoliti da teroristi vladaju, bezbednost je podignuta na najviši nivo. Govorili smo da je borba protiv terorizma potrebna, moramo zaštititi naše policajce, građane i ustanove, jer ovo može biti početak mnogo gorih dešavanja u Republici Srpskoj. Preduzećemo sve moguće mere da zaštitimo građane“, rekao je Lukač.

Lukač je potvrdio da je napadač indentifikovan kao Nerdin Ibrić rođen 1991. godine iz sela Sapna kod Zvornika, dodavši da je dosadašnji uviđaj pokazao da je Ibrić znao kada je smena policajaca u stanici, što je iskoristio za napad.

Napad je izvršen u vreme smene u policijskoj stanici, što znači da je napadač znao kada se vrši smena i da tada ima najviše policajaca“, naglasio je Lukač za portal Nezavisnih novina.

Prema njegovim rečima, napadač je došao automobilom ispred policijske stanice, pucao iz puške i policajca ubio na vratima.

„Nakon toga je ušao unutra i nastavio da puca, tom prilikom ranivši još dvojicu policajaca. Ostali policajaci su zapucali prema njemu i napadač je ubijen tokom razmene vatre“, naveo je Lukač.

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić poručio je da ovakve stvari ne mogu biti tolerisane i najavio da će u saradnji s Tužilaštvom BiH otpočeti oštru i represivnu akciju.

Kako je istakao, pre tri dana postojala su obaveštajna saznanja o mogućem terorističkom napadu.

Srpski premijer Aleksandar Vučić rekao je za RTS da je već dva puta razgovarao sa Miloradom Dodikom, najavivši da će premijer RS za dva dana doputovati u Beograd, gde će se sastati sa njim i ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem.

Vučić je osudio napad na Policijsku stanicu u Zvorniku i najavio da će Srbija pomoći Republici Srpskoj na osnovu Dejtonskog sporazuma, ne rušeći ničiji integritet.

Napad na Policijsku stanicu u Zvorniku, prema njegovim rečima, užasna je vest, kako za RS, tako i Srbiju.

Predsednik Vlade Srbije uputio je i telegram saučešća predsednici Vlade i predsedniku Republike Srpske, poručivši da je snažno potrešen vešću o najstrašnijem napadu u kojem je stradao policajac.

„Teško je u trenucima velike tragedije naći reči utehe za porodicu čoveka koji je posvetio život očuvanju mira i bezbednosti“, piše u telegramu.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović razgovarao je večeras sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Srpske Draganom Lukačem, i tom prilikom izjavio saučešće.

Stefanović je rekao da MUP Srbije preduzima sve neophodne mere iz svoje nadležnosti kako bi sprečio slične pojave na svojoj teritoriji i pružio svu neophodnu podršku policiji Republike Srpske u borbi protiv terorizma.

„Republika Srbija, u saradnji sa svim zemljama regiona Zapadnog Balkana, u okviru koalicije za borbu protiv ISIL-a, učestvuje u suzbijanju terorističkih pretnji“, istakao je Stefanović.

Izvor: rts.rs