Saopštenje za javnost 17.11.2015

Povodom najnovijih terorističkih napada u Parizu, ali i sve češćih najava novih, Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA, apeluje na državne institucije bezbednosti da u što kraćem roku organizuje obuku privatnog sektora bezbednosti na temu antiterorizma a sa ciljem da se obezbedi što bolja prevencija mogućih terorističih napada. Takodje, morala bi da postoji i koordinacija i saradnja državnih institucija bezbednosti i civilnog sektora, pre svega u razmeni informacija i održavanju edukacija. U ovaj lanac aktivno bi trebalo da budu uključeni i mediji koji su pokazali da su na nivou zadataka jer su na pravi način izveštavali o svim dogadjima.

Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA, ne sumnja da li će na tlu Evrope biti još terorističkih napada, naprotiv, stiče se utisak da je poslednji nemili dogadjaj u Parizu teroristima dao „vetar u ledja“, te da će ovakvih napada biti još. Iskreno se nadamo da će vojne i službe bezbednosti svih zemalja više raditi na suzbijanju terorizma ali i više saradjivati sa službama drugih zemalja.

Mišljenja smo da postoje i manje, odvojene ćelije terorista koji su prošli kroz zemlje Evrope i stacionirali se u nekoj od njih, a koje su dobile ohrabrenje poslednjim aktom iz Pariza, te su u fazi kada mogu da izvrše zločin. Nemojmo zaboraviti činjenicu da veliki broj izbeglica udje u Srbiju, svaki dan i po nekoliko hiljada njih. Pariz nam je dao do znanja da su izvršioci bili medju izbeglicama…Srbija je zemlja koja ima najbolju evidenciju svih izbeglica, ali to nije dovoljno da se terorizam zaustavi.

Video koji se pojavio jasno nosi poruku koja ne skriva mržnju i bes. U ovoj video poruci koja je na srpskom jeziku, teroristi Islamske države javno pozivaju na ubistva:
– Postavljajte im eksplozive ispod auta, ispred kuća, uzmite neki otrov i stavite im u piće, u jelo neka crknu od otrova, ubijajte ih na svakom mestu gde god stignete po Bosni, po Srbiji, po Sandžaku. Vi to možete, a Alah će vam pomoći.

Isis ovim putem regrutuje i ljude sa Balkana, a poznato je i da je jedan broj Srba prešao u islam te su počeli i sami da pozivaju na džihad i hidžru. Svesni smo da nisu svi muslimani teroristi, ali svakako treba da postoji evidencija ekstremista koji mogu da se povežu sa mogućim terorističkim akcijama i kod nas.

Predsednik Centra za bezbednost, istrage i odbranu DBA
Stevan Djokić