Novi haos izazvaće novi talas migracija prema Evropi

Napad na Siriju pokazao je da su zapadni moćnici još jednom pokazali da nemaju nikakav respekt prema međunarodnom pravu i preuzeli akciju nakon nekoliko objava na društvenim mrežama, o navodnom napadu hemijskim oružjem što je kao jedini izvor informacija potvrdio i američki ministar odbrane, videli smo da EU ipak nema zajedničku spoljnju politiku što opravdano dovodi u sumnju mogućnost formiranja neke vrste Evropske vojske ili organizacije koja bi se starala o kolektivnoj bezbednosti Evrope, navodi ekspert za bezbednost Ilija Životić.

– Napadi na zemlju kojoj je sada potrebna podrška u obnovi infrastrukture nakon sloma terorističke tvorevine tzv. Islamska država mogu biti pokretač novog talasa migracija prema Evropskim zemljama. U tom slučaju neminovno je da se među migrantima ponovo nađu teroristii, da se korišćenjem njihovih ruta u Evropu prebaci deo oružja i opreme i da upravo Francuska i Velika Britanija budu poprište novih napada terorista, smatra Životić, iz Centra za bezbednost DBA.

On postavlja pitanje da li su kontrola teritorije preko koje bi trebalo da idu gasovodi i naftovodi iz Katara prema Evropi, i dolari koji sa time dolaze, vredno izazivanju rizika od terorističkih napada i ugrožavanja načina života u Evropi.

– Broj poginulih u Francuskoj u terorističkim napadima od 2015. godine je blizu 300, a samo prošle godine sprečeno je 20 opasnih napada. Ta tendencija se neće smanjiti svrgavanjem Asada.

Mislim da Francuska pokazuje zube na pogrešnom mestu, ona pre svega treba da povrati kontrolu nad nekoliko desetina četvrti Parisa, Marseja , Liona gde godinama snage reda nemaju pristup, gde se vrši radikalizacija i stvaraju nove grupe ekstremista, kaže Životić.

Na kraju postavlja se pitanje da li je sukob u Siriji sukob naroda, religija, dobra i zla, ili sukob elita oko resursa i teritorija gde su i Asad i radikalni islmisti samo igrači sa ograničenim mandatom i manevrima, zaključuje on.

Tekst preuzet sa Kurira.