Mondijal i bezbednost

Nastupajuće Svetsko prvenstvo u fudbalu, za koje sam ubeđen da se veliki deo FIFA gorko kaje što je organizaciju dodelio Rusiji, pored sportskog svakako će imati brojna druga nadmetanja u kojima će glavnu ulogu igrati obaveštajci, kontraobaveštajci, teroristi svih fela, problematični likovi sa dna društvene lestvice, lopovi, stratezi, geostratezi, političari, državnici… Prosto rečeno, biće to sajam velikih političkih i bezbednosnih nadmudrivanja na kome će se najmanje voditi računa o fudbalu.
Smotra najbitnije sporedne stvari na svetu (mnogi će ipak reći da je ona sve manje sporedna) za Rusiju je ogroman izazov. S tim u vezi Vladimir Putin je naložio svim bezbednosnim službama da mu dostave sve izveštaje o bezbednosnim procenama unutar samih stadiona već do polovine januara. Ruska Federacija ne sme ništa da prepusti slučaju ili još bolje rečeno, ne sme da dozvoli nikakvo ugrožavanje bezbednosti nijednom učesniku prvenstva, od samih sportista, pa do navijača koji će se sjatiti u Rusku Federaciju. Putin veoma dobro zna da ukoliko bi se dogodio i najmanji incedent sa ne daj Bože smrtnim ishodom, kredibilitet i imidž Ruske Federacije bio bi veoma snažno poljuljan. Samim tim, to bi bio i veoma jak udarac njegovoj vlasti i bezbednosnim službama. Otuda, Putinu i Ruskoj Federaciji, pored svih sukoba sa kojima se Rusija suočava, ova smotra će tokom naredne godine biti najbitniji bezbednosni izazov.
Sa druge strane, ovakva manifestacija je odlična za ubacivanje agenata na teritoriju Ruske Federacije, što će zapadne zemlje svakako obilato pokušati da iskoriste. Takođe, ovo je odlična prilika za brojne teroriste, najpre one koji su pod direktnom američkom kontrolom, da se ubace i da izazove žestoko krvorpoliće činjenjem nekog od terorističkih akata.Uostalom, tzv.ISIS je već najavio da će organizovati terorističke akte tokom trajanja mondijala. S obzirom da će sve oči sveta biti uprte ka svetskom prvenstvu, za teroriste bi to bila sjajna prilika da pošalju snažnu i izuzetno medijski ispraćenu poruku celom svetu, a za sve protivnike Rusije to bi bio penal u nastupajućim atacima prema njoj.
Ukoliko se na sve dodaju i bezbednosni izazovi na nižem nivou, poput huliganskih sukoba, organizovanju lopova i potencijalnih napada na turiste koji su došli da prate prvenstvo, onda je sasvim jasno da će ruska FSB i policija imati pune ruke posla.
Putinu je definitivno cilj da pokaže kako je Ruska Federacija sposobna da organizuje jednu od najglamuroznijih manifestacija na svetu. Ona svakako donosi ogromnu reklamu za Rusku Federaciju, menja ka pozitivnom njen imidž u očima čovečanstva, podiže kredibilitet zemlje, Rusi će se pokazati kao odlični domaćini što naravno privlači ljude iz celog sveta da posete Rusku Federaciju.
Da li je realno da oni koji Rusiji ne žele dobro, da ne kažem da joj žele zlo, mogu tek tako da dopuste tako pozitivnu reklamu za Rusiju u svetu?
Naravno da nije. I nema dileme da je neće dopustiti. Podrivanja mondijala biće na svakom koraku. Od medijskog traženja dlake u jajetu u navodnim propustima organizatora, preko, može biti, izmišljanja neke nove doping afere, pa preko namernog iniciranja narušavanja bezbednosti učesnika Svetskog prvenstva. Zato ovo Svetsko prvenstvo može da bude sjajna prilika onima koji se bave profesionalno pitanjem bezbednosti, što naučno, što u praksi, da se usavršavaju i da uče. Ono što će se videti u Rusiji tih dana je verovatno nešto što, ubeđen sam, nećemo dugo imati prilike da vidimo što se tiče bezbednosnog sektora. Verovatno za mnoge poduhvate ruskih službi tih dana, npr.sprečavanju nekog terorističkog akta i hapšenju terorista, nećemo nikada ni saznati, odnosno saznaćemo možda jednog dana u nekoj daljoj budućnosti kada se otvore arhivi.
Sve u svemu, fudbal će svakako biti tema broj jedan, ali sve ono što se događa kako bi se fudbal bezbedno igrao, biće definitivno tema koja će biti izazov za brojne novinare istraživače, publiciste i naučne radnike koji se bave pitanjem bezbednosti.
Rusijo, čekaj nas!

Autor: Vladimir Đukanović (član Centra za bezbednost, istrage i odbranu DBA)
Tekst preuzet sa bloga našeg člana Vladimira Đukanovića