Hitno doneti strategiju po pitanju droga

Podela droga na lake i teške droge nikako ne sme da bude prihvatljiva. Ne postoje lake ili teške droge. Svaka droga je droga i opasna je po život i tu je tačka.

Tri mlada života ugasila su se zbog upotrebe ekstazija za koje mnogi kažu da spadaju u lake droge. Sada već svima postaje jasno da nema lakih droga.

Ekstazi, ili kako omladina najčešće naziva ovu drogu, ekseri, imaju simptome kao što su proširene zenice, podrhtavanje vilice i zuba, nekada i kočenje vilice i vrata, povećanje krvnog pritiska, ubrzan rad srca, ubrzano disanje, velika izdržljivost, podrhtavanje tela, mogući su felšbekovi. Ekstazi počinje da deluje 15 do 25 minuta nakon uzimanja, a efekat može da traje do tri ili četiri sata, nekada i duže. Nakon prestanka dejstva, javlja se umor ali je često prisutna i depresija.
Ekstazijem je moguće da se neko predozira, a posledice su kobne. Predoziranje uzrokuje povećanu temperaturu, dehidraciju, otkazivanje rada srca.

Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA smatra da bi nadležne državne institucije trebalo što pre da donesu ozbiljnu strategiju po pitanju droge, koja bi se prvenstveno bavila edukacijom dece na temu droge i njene štetnosti. Pored toga, obavezno je izmeniti kaznenu politiku prema onima za koje se dokaže da proizvode ili prodaju drogu. Oštra kaznena politika prema svim dilerima bila bi alarm za one koji imaju ideju da zarađuju na ovaj način. Policija je aktivna u borbi protiv droge i to je vidljivo po svakodnevnim zaplenama droge na ulici, ali i sudstvo mora da da svoj doprinos u borbi protiv ove pošasti. Takođe, potrebno je uvesti i edukaciju roditelja i nastavnog osoblja kako bi što bolje uticali na decu i mogli da prepoznaju delovanje droge.

Stevan Đokić