Građanske Patrole

Kako su u poslednjih par dana pojedinci napali i izvređali projekat Građanskih Patrola, ukazala se potreba da javnost dobije bolju informaciju i objašnjenje za sve što je vezano za pomenuti projekat.

Naime, sam projekat, koji je još uvek u fazi izrade, trebalo je da bude prezentovan pre svega MUP-u ali i drugim institucijama. Umesto toga, javnost se zainteresovala za projekat iz razloga što smo morali da uradimo određenu anketu u kojoj je učestvovalo 208 roditelja, čija deca idu u osnovnu i srednju školu. Obrađena je samo teritorija glavnog grada. Preko 80% ispitanika dalo je pozitivan odgovor kada smo im prezentovali ideju Građanskih Patrola. Ovo je razlog zbog kojeg nećemo odustati od ovog projekta.

Pre svega, moramo da napomenemo da Građanske Patrole ne bi radile policijski posao niti bi menjali policajce na terenu koji svoj posao obavljaju odlično. Poslednjih godina, policija je sve više prepoznatljiva kao servis svih građana i kao službu koja je tu za njih.  Građani policiji daju veliko poverenje. To je pokazalo i istraživanje koje smo nedavno objavili. Dakle, Građanska Patrola bi pre svega bila vid preventivne grupacije edukovanih ljudi koji bi pomagali policiji i građanima. Policija odlično radi svoj posao ali i mi kao građani moramo da se uključimo i pomognemo državi ne samo da zadržimo ovaj nivo bezbednosti već i da to pojačamo.

Cilj je preduzimanje mera kako bi došlo do prevencije, kao i preduzimanje aktivnosti koje se odnose na razvoj komunikacije i poverenja između policije i zajednice, edukacija, uspostavljanje i razvoj partnerstva policije i zajednice i razvoj problemski orijentisanog rada u rešavanju bezbednosnih problema.

Građanska Patrola, u cilju prevencije, bavila bi se edukacijom omladine i građanstva. Prvenstveno kroz školske časove i javne tribine u mesnim zajednicama. Zapisivali bi bezbednosne probleme građana i to prenosili nadležnima, te grđani više ne bi morali sami da istražuju kome i gde šta treba da prijave (potreba za pešačkim prelazom, semaforom, problematičnim mestima gde se okupljaju maloletnici i slično). Njihov zadatak bi bio i da približe policiju građanima, ali i građane policiji.

Predlažemo sledeće:

 1. U Građanskoj patroli mogu biti:
  – Svršeni studenti studija bezbednosti ili KPA
  – Penzionisani radnici državnog sektora bezbednosti (policija, vojska, BIA)
  – Civili koji imaju najmanje godinu dana radnog staža u privatnom sektoru bezbednosti  (licenca FTO, detektivska delatnost ili neka druga domaća ili strana licenca)
  – Lica koja imaju najmanje pet godina radnog staža u državnom sektoru bezbednosti i vojsci a dužnost im je prestala sporazumnim raskidom radnog odnosa.
  * Obavezna bezbednosna provera.
  * Obavezan proces selekcije koji bi radio MUP i lokalna samouprava, a kontrolu selekcije civilni sektor.
  * Obavezna obuka za koju bi bio nadležan MUP, odnosno lokalna policijska stanica uz asistenciju civilnog sektora.
 2. Uniforma, oružje i oznake:
  – Fluorescentni prsluk sa natpisom “Građanska Patrola”
  – Bez oružja i bez sredstava prinude
  – Opremljenost radio vezom
  – Bez službene značke, samo sa karticom koja ima jasan natpis “Građanska Patrola”, kartica ima fotografiju nosioca.
 3. Dužnosti:
  – Patrola u blizini osnovnih i srednjih škola i vrtića, uglavnom tokom dolazaka i odlazaka i velikih odmora. Ovo bi podrazumevalo nadgledanje parkiranja, saobraćaja, prelaz preko pešačkog prelaza, preventivno sprečavanje vršnjačkog nasilja i maloletničke delikvencije kao saradnik školskog policajca sa kojim bi imali direktnu vezu.
  – Saradnja sa školskim policajcima, prvi nivo izveštavanja o uočenim nepravilnostima, doagađijma i slično.
  – Saradnja sa radnicima FTO koji obezbeđuju školu ili vrtić, razmena informacija
  – Saradnja sa nastavnim osobljem
  – Regulisanje saobraćaja u zoni škola i vrtića, obezbeđenje lica mesta saobraćajne nezgode do dolaska policijske patrole.
  – Uočavanje i upućivanje zahteva i molbi nadležnima vezano za potrebno postavljanje signalizacije i saobraćajnih znakova.
  – Pomoć stanovništvu oko objašnjavanja vezanom za vađenje dokumenata, prijave, pomoć nakon nepogoda i slično.
  – Teritorijalno angažovanje, na nivou Opštine.
  – Rad na edukaciji građana i omladine.
 4. Ovlašćenja:
  – Bez policijskih ovlašćenja
  – Bez obavljanja poslova koji su u isključivoj nadležnosti državnih organa

Selekcija i edukacija bila bi obavezna, a svi koji bi bili u Građanskim Patrolama potpisivali bi Ugovor o volontiranju.  

Građanske Patrole nisu nešto što je Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA izmislio. Takve stvari postoje odavno u svetu i daju odlične rezultate. U Americi pojedini gradovi imaju samo Građanske Patrole, i oni su otišli najdalje sa tom pričom. U Evropi, Mađarska, Belgija, Finska, Danska, Norveška a od nedavno i Švedska imaju Građanske Patrole koje su se pokazale kao odlična preventiva. U početku su građani samostalno patrolirali u delovima grada gde su smeštani migranti, ali kasnije je to prešlo na viši nivo.

U Srbiji se malo bavimo decom i omladinom i to moramo što pre ispraviti. Veliki broj dece trpi vršnjačko nasilje, mladi nisu bezbedni na internetu, neretko ulaze u kriminal još dok su u osnovnoj školi. MUP od pre par godina vrši edukacije po školama što je za svaku pohvalu. Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA takođe organizuje javne časove, tribine i edukacije na temu narkomanije, sekti, opasnosti na internetu, vršnjačkog nasilja, maloletničke delikvencije, ali nažalost to nije dovoljno. Potrebno je da se celo društvo uključi i da se ovakve stvari rade što više. Upravo ovde je najveća uloga Građanskih Patrola.

Stevan Đokić