Ako neko uđe, pucaj! Lakše ću te izvaditi iz zatvora nego sa groblja

Povodom slučaja Saška Bogeskog, koji je u samoodbrani usmrtio provalnika, jedan od naših najpoznatijih advokata Toma Fila kaže za novi broj Nedeljnika da je potpuno besmisleno da pravo nekog ko napada u očima tužilaštva bude ispred prava onog ko je napadnut.

– Mi imamo problem iz vremena komunizma da razjasnimo šta je to nužna odbrana. Tada je vladala doktrina da ne može privatna imovina da bude važnija od bilo čijeg života. Postoji stalni strah da se neko oslobodi zbog nužne odbrane. Ja sam često na putu, pa mi žena ostaje sama kod kuće. Držim pištolj pored vrata i rekao sam joj: ‘Ako neko uđe, pucaj i ne pitaj zašto je ušao. Lakše ću da te izvadim iz zatvora nego sa groblja’ – navodi ovaj advokat.

On smatra da tema samoodbrane mora da se pokrene u javnosti, jer nikome nije jasno kako rade tužilaštva, i kako procenjuju ugroženost.

– Ako neko upadne u vaš stan, da li treba da ga pitate: ‘Jesi li došao da me ubiješ?’, ili, ako je žena, da pita: ‘Da li si došao da me siluješ?‘ Pa, onda, ako kaže: ‘Došao sam da te silujem’, onda je dozvoljeno da se lupi šamar, a ako provalnik kaže da je došao da vas ubije, onda je u redu da se puca – rekao je Toma Fila za Nedeljnik.

Izvor: Nedeljnik