AKCIJA „DOŽIVOTNA ROBIJA ZA UBICE DECE“ Skupština i Vlada moraju da čuju vapaj 500.000 LJUDI

Nacrt izmena Krivičnog zakona kojima bi za ubice dece trebalo da bude predviđena doživotna robija biće dostavljen Skupštini Srbije naredne nedelje.

To za „Blic“ najavljuje Igor Jurić, otac pokojne Tijane Jurić (15), devojčice koju je u julu 2014. godine brutalno ubio Dragan Đurić, mesar iz Surčina. Pomenuti nacrt deo je akcije koju Fondacija „Tijana Jurić“ i „Blic“ sprovode sa ciljem da se u Krivični zakonik Srbije uvrsti mogućnost određivanja doživotne kazne zatvora ubicama dece.

 

Jurić objašnjava da je nacrt proizvod posvećenog rada ozbiljnih ljudi, stručnjaka koji su upoznati sa zakonom i sudskom praksom u Srbiji a svesni su da su promene u ovoj sferi nužne.

– Ove izmene radili su profesori Pravnog fakulteta u Novom Sadu, studenti i pripravnici, kao i osobe koje imaju iskustva u radu na nacrtima različitih zakona koji su predavani Ministarstvu pravde. Osim nacrta, priložićemo i spisak evropskih država u kojima postoji ova vrsta kazne, i razloge zbog kojih smatramo da je njeno uvođenje potrebno i u Srbiji. Kao što sam već govorio, izrada ovih izmena nije jednostavna, jer ovakva kazna u Srbiji još nije postojala. Već iduće nedelje taj dokument ćemo predati u Skupštini, konkretno predsednici Parlamenta Maji Gojković – najavljuje Jurić.

Tijanin otac napominje da će uz predaju potpisa u okviru akcije biti određen i vremenski period u kom se očekuje da Skupština stavi nacrt u proceduru, odnosno raspravu, i potom na izglasavanje.

– Nećemo dopustiti da od akcije odustanemo, već ćemo posao završiti odgovorno do kraja. Skupštini ćemo dati rok, recimo šest meseci, da izmene stavi u proceduru, a ako se to ne dogodi u tom periodu, preći ćemo na skupljanje potpisa u okviru peticije. Iako je u tom slučaju potrebno 30.000 potpisa za pokretanje procedure, mi planiramo da – uz pomoć mreže koju Fondacija ima širom Srbije – prikupimo 500.000 potpisa – kaže Igor.

Ta peticija bi, potom, trebalo da predstavlja pokriće sa kojim će se učesnici akcije obratiti vladi Srbije, sa zahtevom da se navedene izmene sprovedu.

– Ako Skupština i Vlada ne budu razumeli vapaj 500.000 ljudi – onda smo u velikom problemu. Potrebna nam je podrška celokupnog društva – naglašava Jurić.

„Blic“ i Fondacija „Tijana Jurić“ akcijom „Doživotna robija za ubice dece“ žele da skrenu pažnju stručne javnosti na nužnost izmene krivičnog zakona da bi se brutalne ubice dece sprečile da po izlasku sa robije ponovo nekom naude. Ova izmena, za koju smo sigurni da će se dogoditi, stiže prekasno za neke od najvećih krvoloka u istoriji Srbije – Tijaninog ubicu Dragana Đurića, monstrume poput Darka Kostića (ubica Ivane Podraščić), Mališu Jevtovića (ubica Katarine Janković), Mladena Ogulinca (ubica Marije Jovanović) i druge – ali se njome želi preventivno delovati, da se stravična ubistva dece u Srbiji ne ponove.

tekst preuzet sa sajta blic.rs