Pravna država Srbija mora da reaguje na upad u Predsedništvo

Institucije moraju da reaguju u skladu sa zakonom te da svaki napad sankcionišu. Zašto se to nije dogodilo danas?

Naša organizacija ne bavi se politikom, ali današnji događaj i nema velike veze sa političkim delovanjem dela opozicije koji su na sraman način pokušali da dođu do sitnih političkih poena. Naše obraćanje javnosti vezano je za problem bezbednosti.

Upadom u Predsedništvo deo opozicije dao je sebi za pravo da se fizički obračunava sa legitimno izabranim predsednikom. Poveli su svoje novinare koji su to sve dokumentovali pokušavajući da opravdaju nasilničko ponašanje lidera opozicije. Pitamo se šta bi se dogodilo u nekoj drugoj državi da je neko iz opozicije upao kod predsednika? Da li bi bili uhapšeni? Isto tako, postavljamo pitanje i nadležnim institucijama – Da li bi običan građanin takođe prošao bez ikakvih posledica ako bi upao u Predsedništvo da se fizički obračunava sa predsednikom?

Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA apeluje na nadležne institucije da sankcionišu ovakvo ponašanje opozicije. Takođe, apelujemo na boljoj zaštiti predsednika, jer vidimo da skoro svako može da udje i da traži da se fizički obračuna sa njim, kao da ne živimo u pravnoj državi. Da li nam ovakvu Srbiju, sa primenom nasilja, obećavaju ovi opozicionari?

Stevan Đokić,
DBA