Opasna droga pred srpskim vratima

Ne postoje lake i teške droge. Svaka droga je opasna. Neka ubija pre, neka kasnije.

Vest da su u Sarajevu uhapšena lica kod kojih je pronađena droga „ICE“ treba da bude alarm za sve nas jer ova droga lako može doći u Srbiju. Ova droga je već desetak godina prisutna u Hrvatskoj a u Americi postoji još od 1990 godine, i tamo je pznata kao „kristal met“.

Osoba koja uzme ovu drogu može ostati budna i po nekoliko dana. Posledice uzimanja su gubitak težine i nesanica, a po prestanku dejstva često se javlja teška depresija, nakon čega sledi agresij, nasilje, paranoje. Smrt je brza, najčešće u vidu infarkta ili moždanog udara.

Ova droga izgleda kao komadići kristala leda, zato je i dobila ime „ICE“. Zagrevanjem prelazi u tečno stanje. „Marketing“ koji ide uz ovu drogu veoma je opasan, jer poredi je sa kokainom. Naravno, ova droga je dosta jeftinija od kokaina, a postoje i recepti na internetu kako se pravi u kućnim uslovima.

Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA apeluje na sve institucije i organizacije koje se bave problematikom zloupotreba droga da što više rade na prevenciji koja bi trablo da bude ključ uspeha u borbi protiv ove pošasti.  Samo ujedinjeni možemo sprečiti širenje ovog zla.

Stevan Đokić
Predsednik DBA