Instagram postaje raj za pedofile

Internet je pružio velike mogućnosti ali koliko ima prednosti toliko ima i mana. Jedna od opasnijih stvari jeste što je internet otvorio mogućnost pedofilima i raznim drugim predatorima da vrbuju svoje žrtve.

Tako se na društvenim mrežama povremeno pojavljuju određeni profili koji promovišu loše stvari poput sekti ili pedofilije. Mladi, često želeći da budu zapaženi, nesvesno urade nešto što od njih može da napravi žrtvu, a digitalno nasilje ostavlja ozbiljne posledice.

Na instagramu su se pojavili profili „Balkanske Maloletnice“ koji objavljuju fotografije na kojima su maloletne osobe koje su oskudno odevene, u nekim sex pozama i slično. Oni javno pozivaju sve korisnike ove društvene mreže da im šalju fotografije, koje potom objavljuju, bez obzira na to ko je poslao fotografiju. Ovakvi profili predstavljaju raj za pedofile!!!

Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA apeluje na roditelje da proveravaju šta njihova deca rade u digitalnom svetu, da obavezno i na svojim mobilnim telefonima instaliraju aplikacije i podese naloge svoje dece kako bi mogli u realnom vremenu da isprate sve. Takođe apelujemo na obrazovne institucije da više rade na edukaciji dece i roditelja i da im ukažu na loše stvari.

Naša organizacija se stavlja u službu svih obrazovnih institucija, te ukoliko žele da naše ekipe dođu i održe predavanje na temu bezbednosti, slobodno pišu email na centardba@gmail.com. Moramo zaštiti našu decu i raditi više na prevenciji.

Stevan Đokić