Atentat na Davidovića je atentat na Srbiju

Pokušaj atentata na Miodraga Davidovića jeste pokušaj atentata na Srbiju i svakog Srbina u Crnoj Gori. Atentat koji je izveden snajperom, klasičan je potpis crnogorskih kriminalnih klanova.

Snajper se retko koristi u izvršenju atentata, uglavnom iz razloga što su velike šanse za neuspeh, ali i zato što pravih snajperista, koji su prošli dobru obuku, ima veoma malo. Atentat na gospodina Davidovića deluje da je izveden u žurbi iako je priprema po svemu sudeći odrađena temeljno. Očigledno je da nije postojao drugi način da se priđe Davidoviću, pa su se atentatori odlučili za snajper. Dve stvari su sigurne. Prvo, postojao je period prikupljanja informacija i praćenja gospodina Davidovića, i drugo, tokom atentata, neposredni izvršilac imao je markera, odnosno insajdera u samom hotelu koji mu je dojavio kada je pogodan trenutak za izvršenje zadatka. Obezbeđenje gospodina Davidovića odlično je reagovalo kada je ispaljen metak te je njihovo upozorenje i sklanjanje Davidovića onemogućilo izvršioca da da puca i drugi put.

Novobeogradski bulevari su išli na ruku atentorima te su se brzo prebacili na bezbednu zonu odakle su drugim vozilom napustili tu lokaciju. To samo znači da je atentator u trenutku izvršenja dela imao sa sobom bar još jednog čoveka, a vrlo verovatno i minimum još jedno vozilo kao logistiku. I sama lokacija koju su odabrali da se otarase vozila i puške dobro je izabrana. Zabačen deo koji je u blizini velikih i širokih ulica. Na samoj raskrsnici Omladinskih Brigada i Jurija Gagarina postoje i kamere koje snimaju saobraćaj, pa ako su prošli tim delom, sigurno su snimljeni.

Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA veruje da će Nacionalni Centar za Kriminalističku Forenziku uspeti nešto da izvuče od onoga što je ostalo od vozila i puške. Ovaj zločin nikako ne sme da ostane nerešen, bez obzira da li je meta bio gospodin Davidović ili vladika Joanikije. Staklo koje je skrenulo putanju metka, što atentator nije očekivao, odaje i još jednu veoma važnu stvar, atentator nije toliko stručan sa snajperom ili je nalogodavac želeo da se atentat što pre izvede. Možda zato što je za 21. decembar u Nikšiću zakazan veliki Crkveno-Narodni Sabor gde planirano da se podigne glas protiv Zakona o slobodi vere, a koji je direktno uperen protiv svih Srba i protiv Srpske Pravoslavne Crkve.

Stevan Đokić
predsednik DBA