Nasilje nije rešenje

Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA je neprofitna organicija koja se bavi problematikom bezbednosti. Ne na način da samo kritikujemo, već da naš doprinos bude i u davanju predloga kako da se neki bezbednosni problemi reše. Ne bavimo se politikom, iako ne branimo našim članovima da van našeg Centra DBA budu i politički aktivni. Ne ulazimo u to ni za koga naši članovi glasaju ili kojoj političkoj opciji pomažu u kampanji.

Ne bavimo se politikom, već problematikom bezbednosti u našoj napaćenoj Srbiji. Bezbednosti koja je večeras bila uzdrmana do te mere da smo ponovo počeli da se delimo, svađamo, pretimo…Mali smo narod, nema nas puno. Da li nam je onda potrebno nasilje koje su večeras sproveli predstavnici opozicije? Naravno da nije jer nasiljem se ne osvaja vlast nigde u svetu. Vlast se osvaja na izborima. Vandalski upad u zgradu RTS-a je nešto što Srbiji nije potrebno, naročito u trenutku kada se rešava pitanje Kosova i Metohije. 

Ne bavimo se politikom, naši ciljevi su bolja bezbednost i bezbednosno opismenjavanje građana. Edukacija građana je na prvom mestu naše organizacije, pa smo tako pored standardnih edukacija na temu vršnjačkog nasilja, sekti i narkomanije, građane edukovali da treba da poštuju Ustav i Zakone Republike Srbije. Za svako kršenje Zakona, sledi propisana sankcija. To je nešto što jednu zemlju čini pravnom državom. Tako i vandalski upad u zgradu RTS-a spada u kršenje zakona i treba da ima za posledicu sprovođenje određenih zakonskih procedura koje će te vandale izvesti pred lice pravde i osuditi.

Ne bavimo se politikom, ali podržavamo demokratsko delovanje svih pojedinaca i institucija ukoliko su u skladu sa zakonom. Napadi na policiju i novinare su nešto što ćemo uvek osuđivati, kao i svaki vid nasilja i nadamo se da će odgovorni za ovaj vandalski upad u zgradu RTS-a biti uhapšeni i procesuirani, jer niko ne sme da bude iznad zakona. 

Apelujemo na sve građane da ne padaju pod uticaj onih koji se kriju iza poslaničkog imuniteta, da ne krše zakon i ne vrše nasilje. Sada kada se više nego ranije moramo baviti Kosovom i Metohijom, neko pokušava da nas razjedini i napravi krvoproliće. Dosta je bilo prolivene srpske krvi, i nikako nam ne treba da se međusobno krvimo…Nasilje nikome nije donelo ništa dobro…

Stevan Đokić