Ekstazi – opasna droga koja je lako dostupna

Ekstazi je odmah posle marihuane i ostalih derivata indijske konoplje na listi popularnih narkotika kod mladih, sintetička droga koja se pojavila osamdesetih godina prošlog veka da bi vrhunac “popularnosti” među mladima doživeo devedesetih kada je i nazvan rejv drogom ili drogom za žurke. Ekstazi se obično distribuira u obliku tablete koja sadrži niz različitih hemikalija. Čist eks sadrži samo 3,4- metil dioksid metil amfetamina ( MDMA ). Većina tableta sadrži i druge hemikalije-Mda i MDEA (obje slične sa MDMA), amfetamine (spid), ili čak i LSD. Neke tablete ne sadrže MDMA uopšte. Poslednjih godina ekstazi se uglavnom nalazi u obliku tableta sa utisnutim znakom (npr. mitsubishi, playboy, srce, mercedes…). Najčešce se uzima oralno, mada može da se ušmrkava. Vrlo često se koristi u kombinaciji sa drugim drogama (marihuana, LSD…), kako bi se pojačalo dejstvo. Na taj način, takođe se pojačavaju neželjeni efekti.

DEJSTVO
Kako ekstazi prži mozak
Dejstvo počinje za petnaestak minuta, temperatura raste i do 43 stepena, znoje se dlanovi, a efekti su najjači sat i po nakon uzimanja. – Samo jedna tableta može biti smrtonosna. Posle 30-60 minura od konzumiranja javljaju se prvi simptomi koji traju od jednog do četiri časa i manifestuju se osećanjem prijatne euforije (flash) višak energije, osećanje veće snage, veselost, pojačana perepcija, ubrzani misaoni procesi, moguće blage halucinacije, izmena percepcije vremena i prostora, gubitak apetita, promena raspoloženja. Kada je reč o telesnim manifestacijama konzumiranja ekstazija one se manifestuju nervozom, mučninom, pojačanim znojenjem, povišenom telesnom temperaturom, rapidnim kretanjem očiju.

EFEKTI DUGOTRAJNOG KONZUMIRANJA
-Dugotrajno konzumiranje ekstazija izaziva depresiju, konfuziju, gubitak apetita, smanjenje telesne težine, nervozu, paranoju, a zabeležena su i trajna oštećenja mozga. Moguće je da se posle nekog odredjenog vremena dejstvo i osjećaj sam od sebe ponovo javi i bez uzimanja droge (flash back). Simptome prekomerne doze ekstazija odlikuju ubrzan rad srca, grčenje mišića, mučnina, koma, smrt.
                       

PET PUTA JAČI
U Srbiji se pojavio novi ekstazi, navodno iz Kine, mada mi verujemo da je pravljen kod nas u nekoj od ilegalnih laboratorija,  koji je bar pet puta jači, a samo jedna tableta može da ubije. Tableta novog ekstazija dobila je naziv „redbul“, i do sada je ubila nekoliko konzumenata

Kliničkim ispitivanjima je ustanovljeno da doze od 75 mg aktivne MDMA supstance, koja se nalazi u običnom ekstaziju, nisu smrtonosne. Međutim, to se ne može reći za novootkrivene tablete koje su preplavile Srbiju. Naime, doza jedne tablete je pet puta jača od uobičajene, a mladi je uzimaju jer ima produženo dejstvo, njeni efekti traju i do osam sati.

EKSTAZI DOSTUPAN MLADIMA               
Ova vrsta droge je lako dostupna mladima. Najviše ga ima po klubovima, gde oni jednu tabletu mogu kupiti za manje od hiljadu dinara. Oni mladi koji nisu imali ranijih iskustva sa drogom od jedne doze upadaju u trans, tresu se, imaju napade nalik epileptičnima, nakon čega nastupaju koma i SMRT.  Sa druge strane, oni koji sintetičke droge konzumiraju već neko vreme, „redbul“ izbegavaju, odnosno uzimaju manje doze – polovinu ili četvrtinu.