Zaštitimo našu decu!

Nakon duge pauze zbog pandemije, počelo je novo polugodište za djake na redovan(uživo) način, ali taj početak nosi sa sobom dosta rizika koji mogu biti fatalni po njih, jedan od tih rizika je saobraćaj.

Foto: Google search

U skorije vreme suočavali smo se sa brojnim saobraćajnim nezgodama u kojima su bili uključeni maloletnici. Veliki broj tih nezgoda se upravo događao u krugu obrazovnih ustanova.

Prošle godine smo imali težak slučaj kada je autobus gradske linije 45 uleteo u dečije igralište u Zemunu gde je bilo povređeno petoro osoba među kojima je četvoro bilo maloletno.

Takođe imamo dosta primera gde su Maloletna lica nastradala tokom perioda kada počinju časovi, kada se završavaju i kada je period užine gde najviše ima dece van okvira škole, jer većina dece ne nosi svoju užinu i mora da je kupuje u blizi škole ili dalje.

Deca su podložna nepravilnom prelaženju kolovoza, kao na primer: prelaženje van pešačke zone, prelazak na crveno svetlo.. Itd. Bezbednost dece u saobraćaju treba da bude jedan od primarnih ciljeva organa reda.

Centar DBA apeluje na organe reda da pojačaju saobraćajne patrole i da školski policajci češće budu oko škola i da obrate pažnju u „kritičnim“ satima tokom školskog dana. Potrebno je strožije kažnjavati nemarne vozače koji neprimerno i devijantno voze u krugu obrazovnih ustanova.

 

Nikola Jovanović

Centar za bezbednost, istrage i odbranu – DBA