Vršnjačko nasilje u Aranđelovcu – Hitno reagovati na pravi način!

Danas je osvanuo video snimak iz jedne škole iz Aranđelovca. Ovaj video snimak sadrži brutalne scene nasilja koje sprovode učenici Tehničke škole Mileta Nikolić. 

Ovaj slučaj je postao aktuelan jer se pojavio snimak, ali koliko imamo ovakvih i sličnih slučajeva za koje ne postoje snimci?

Ovde nije problem samo nasilje koje se desilo. Ovde je problem sto niko od prisutnih nije reagovao, a i kada je neko pokušao, dobijo je pitanje “Hoćeš i ti malo, a?” To samo znači da se ostali učenici, koji su možda i hteli da reaguju, nisu smeli mešati jer bi baš oni možda bili sledeća meta. 

Postavljamo tri pitanja:
1. Da li je direktor ove škole i dalje na toj funkciji?
2. Da li su roditelji ove dece pozvani da daju izjave sa svojim malim nasilnicima?
3. Da li će neko snositi posledice zbog ovog slučaja?

Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA smatra da u ovakvim slučajevima, osim dece nasilnika, i njihovi roditelji treba da snose oštre posledice. Deca nasilnici bi trebalo da budu obavezno uključeni u društveno koristan rad kao vanškolske aktivnosti, i obavezno da postoji određeni vid terapije kod školskog psihologa i pedagoga. Roditelji bi trebalo da budu krivično procesuirani.

Smatramo da samo oštre mere mogu da donesu dobre rezultate!

Pohvalno je to što Ministarstvo Unutrašnjih Poslova u poslednjem periodu daje više pažnje deci, i što su zajedno sa Ministarstvom prosvete uveli novine u obrazovnom programu koji sadrži i edukaciju dece. Nadamo se da će sve to uroditi plodom i da ćemo imati manje ovakvih stvari. Međutim, da li MUP to može sam da iznese?

Snimak je preuzet sa sajta i kanala portala Srbija Danas.