Vračare i vidovnjaci obmanjuju građane

Sklonost ka strahovima i verovanjima su iskonski vezana za čoveka. Dvadeset prvi vek nije samo vek tehnološkog pomaka, već vek prepun izazova koji se kose sa vrednostima, kako moralnim tako i duhovnim.

Kada se pokoleba vera, a ljudska duša prolazi kroz mnoga stradanja, čovek se ponaša lakoverno u pogledu „pružene ruke“ koja često nema dobru ili dobronamernu pozadinu. 

Razni nadrilekari, vidovnjaci, beli magovi, vračevi duboko su ukorenjeni u našem društvu, ali to nije samo slučaj u našoj zemlji, već svuda u regionu. Koristeći očaj, naizgled bezizlaznu situaciju u kojoj se neko nalazi , ovakvi ljudi su do sada prevarom stekli ogromne svote novca za navodna izlečenja i svoj „biznis“ u Srbiji učinili i više nego unosnim. Ono što predstavlja još veći problem je to što bolesne ili teško bolesne osobe pored novca, ovakvim nadrilekarima predaju svoju poslednju nadu, pa su njihove žrtve odričući se medicinske terapije, doživele i tragičnu sudbinu. 

Tehnologija, uzdrmana vera doprineli su i lakovernosti, širenju ateizma i modernih stilova života, a pojavilo se puno onih koji bi se „igrali“ Boga, nudeći razna rešenja. Iako takvi samonazvani medicinski eksperti, razni proizvođači lekova i iscelitelji ne bi smeli da se reklamiraju otvoreno, primetili smo mnoge reklame na internetu, bez jasnih podataka o tome ko stoji iza svega. Vidite pseudonim, izmišljeno ime i kontakt telefon. 

Važno je spomenuti da se oni nalaze u bliskom odnosu sa sektama, pa u prvom planu dolazi internet vrbovanje, a u drugom vrbovanje uživo, gde su žrtve osobe različite životne dobi i različitog statusa. 

Žrtvama se pružaju rešenja za sve, osoba sa druge strane se predstavlja krajnje prijateljski sa akcentom da se zbog epidemiološke situacije, rad sprovodi na daljinu, pa je moguće i „isceljenje fotografijom“ , na primer. Zahvaljujući tobože nekakvom iskustvu, dugogodišnjem uspešnom radu i neizostavnom „daru“ koji se prenosio s kolena na koleno (naravno, kako bi drugačije) , ovakve osobe su do sada zaradile na desetine i desetine hiljada evra, a neretko i nekretnine žrtava. 

Načini manipulacije i kako ih prepoznati

Online se često nudi tzv. „skidanje“ crne magije, voodo magije, vlaške i ciganske magije, uroka, vraćanje voljene osobe, oslobođenje od negativnih sila, itd. pri čemu se ne sme dovesti u pitanje izvesnost stanja ili sudbine koju vračara odredi, što predstavlja pasivnu manipulaciju osobe. 

Ovakva prevara se sprovodi u kontinuitetu, gde se tobože „poboljšanje“ očekuje nakon proteka određenog vremena za koji bi trebalo da lice uplati novac i tako u krug.  

Takođe, ukoliko manipulišu uživo, vračevi se pozivaju na to da koriste sveće iz crkve, ikone, svetu vodicu, međutim za sve to nemaju nikakve dozvole od strane SPC i takav čin predstavlja prvenstveno bogohuljenje i veliku obmanu. 

Prijava od strane građana

I pored toga što su nadrilekarstvo, vračanje i gatanje uređeni Krivičnim zakonom i Zakonom o javnom redu i miru, iskustva sudske prakse su do sada pokazala da nije lako dokazati i osuditi nadrilekarstvo i pored znatnog zdravstvenog pogoršanja neke osobe, pa smo neretko imali i zabeležene smrtne slučajeve dece, gde su roditelji odustajali od hemoterapije i prihvatili lečenje vračare.

Izvršenjem ovakvih radnji pothranjuju se shvatanja suprotna kulturnom, naučnom, prosvetnom i verskom stanju. 

I ako je procenjeno da broj nadrilekara dostiže i 3.000, prijava od strane građana je malo, na osnovu kojih bi policija mogla da reaguje. 

Zaprećene kazne po krivičnom zakoniku:

Prevara – novčana kazna i od šest meseci do 10 godina zatvora, u zavisnosti od nanete imovinske štete.

Nadrilekarstvo i nadriapotekarstvo – novčana kazna ili zatvor do tri godine.

Zakon o javnom redu i miru:

Uznemiravanje građana vračanjem, proricanjem ili sličnim obmanjivanjem – novčana kazna od 10.000 do 50.000 dinara ili rad u javnom interesu od 40 do 120 časova. 

 
Napomena:

Ukoliko se dogodilo da ste oštećeni,  pripremite što više dostupne dokumentacije i obratite se istražnim organima, jer ćemo samo tako pomoći da društvo zajedno sa obrazovnim sistemom i edukacijom mladih, utiče da lakoverni i praznoverni pristup životu bude ostavljen prošlosti. 

Autor teksta: Tijana Toljić, član Centra za bezbednost, istrage i odbranu DBA