Tinejdžeri do juče legalno kupovali drogu

Vrsta biljnog tamjana, u javnosti poznata kao “rainbow” ili “rush”, od pre nekoliko dana je na listi zabranjenih psihoaktivnih supstanci.
Posle hemijske analize, ali i nakon činjenice da je ta droga bila lako dostupna svima, na spisak zabranjenih dodala ih je Komisija za psihoaktivne kontrolisane supstance Vlade Srbije. Osim biljnog ili zelenog tamjana, krajem prošlog meseca na taj spisak je dodato ukupno 29 novih psihoaktivnih supstanci – sintetičkih kanabinoida čija je osnovna struktura tetrahidrokanabinol.

Na kesicama biljnog tamjana je naveden sadržaj biljaka, ali ne i supstance koje se dodaju. Ispostavilo se da su dodaci sintetički kanabinoidi, stimulansi centralnog nervnog sistema, halucinogene supstance i supstance sa depresivnim dejstvom koje izazivaju opasne posledice, kao što je akutna psihoza slična šizofreniji.

– Takve mešavine su izuzetno opasne jer se ne zna šta sadrže i u kojim razmerama. Redovno radimo analize, ali stalno se menjaju hemijske strukture, pa se proizvodi nova droga koja nije na listi – objašnjavaju u Ministarstvu zdravlja.

Na listi se sada nalazi 358 zabranjenih supstanci. A koliko su ove supstance opasne, svedoči i to da je u prva dva meseca ove godine samo na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu hospitalizovano 26 mladih sa teškim simptomima duboke pospanosti i konfuzije. Kod nas, na sreću, nije bilo žrtava, ali je u Hrvatskoj 15-godišnji tinejdžer preminuo pošto je dva puta udisao biljni tamjan, najverovatnije “rainbow”.

– U proteklih pet meseci spisak zabranjenih je proširen za 48 novih psihoaktivnih supstanci. U novembru je na spisak dodato 19, a u martu još 29 novih psihoaktivnih supstanci – kažu u Ministarstvu zdravlja nadležnom za proveru sastava psihoaktivnih supstanci i ažuriranje liste zabranjenih.

Te supstance otkrivene su po sistemu upozoravanja o novim psihoaktivnim supstancama koje su se pojavile u Srbiji, ali i u zemljama u okruženju.

Gram 1.300 dinara
Gram biljnog tamjana donedavno se nalazio u slobodnoj prodaji i kesica je koštala 1.300 dinara. Sadržaj kesice i izgledom podseća na marihuanu. Koristi se tako što se smota u rizlu ili u parče papira, zapali se i puši kao cigareta. Posle nekoliko dimova propratni efekti su drhtavica, mučnina, gubljenje svesti, povraćanje, nemogućnost hodanja… Na pakovanju biljnog tajmana koji su reporteri “Blica” nedavno kupili piše da se proizvodi u Holandiji i da je rok trajanja neograničen. „Nije za ljudsku konzumaciju, ne udisati direktno!“, napisano je na kesici.

Izvor: blic.rs