Sve više divljih taksista u Beogradu

Koliko puta Vam se dogodilo da žurite i da zaustavite taksi na ulici a da ste, recimo, pogledali tablice? Uglavnom svi gledamo taksi tablu na krovu automobila i mahnemo rukom.

Nekada su divlji taksisti radili uglavnom noću, ali kako se situacija sa primenom novih mera promenila, te nema više toliko ljudi kasnije, „divljaci“ su počeli da rade i preko dana. Problem sa nelegalnim taksistima nije nešto novo. Ovaj problem traje godinama i praktično da ništa nije urađeno kako bi se ova oblast dovela u red. Jedina stvar koja je to malo popravila jeste pojava TX tablica i raznih aplikacija koje koriste prave taksi službe i prevoznici poput cargo.

Nelegalni taksisti uglavnom rade „na kvaku“, odnosno kada ih neko zaustavi ili čekaju putnike kod nekog prometnog mesta. Ovo zna i izvršna vlast u Beogradu, kao i komunalne službe, ali pitanje je zašto se taj problem ne rešava. Legalni taksisti plaćaju porez, šestomesečni tehnički, estetski pregled i još puno toga. Slično je i sa firmama poput cargo i cameo. Nelegalni taksisti ne placaju nikome nista, ali zato vožnje naplaćuju po višim cenama, a ako se pobunite, možete i batine da dobijete. Kada sumnjate u cenu koju vam kaže legalni taksista, možete da tražite račun ali i da se žalite udruženju.

Pretpostavlja se da u Beogradu divljih taksista ima oko 1800. Svakome je dostupno da kupi nekakav taksimatar i tablu. Na oglasima tablu možete da kupite već za 1500 dinara, dok taksimetar možete naći već za 2000 dinara.

Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA apeluje na građane da vode računa kada zaustavljaju taksi vozilo, proverite da li su tablice TX. Ukoliko posumnjate da je neko nelegalni taksista, zapišite tablice i obaveste policiju. Uglavnom su bez TX oznaka osim cargo i cameo koji rade samo preko aplikacija te imate uvid koje vozilo i vozač dolaze po vas.