Srpska vojna industrija na Sajmu naoružanja u Abu Dabiju

U Abu Dabiju je otvorena 13. međunarodna izložba naoružanja i vojne opreme, na kojoj svoje kapacitete predstavljaju srpske kompanije “Jugoimport SDPR”, “Sloboda”, “Prva petoletka”, “Zastava oružje”, “Krušik” i “Borbeni složeni sistemi”.


Premijerno su prikazana četiri nova proizvoda odbrambene industrije Srbije, koji su izazvali veliko interesovanje već prvog dana Sajma IDEX 2017, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Rakete tipa “grad”. “oganj” i “plamen”

Jedan od njih je artiljerijska raketa sa korekcijom putanje “Šumadija”, dometa 300 kilometara, namenjena za lansiranje sa višecevnog lansera raketa.

Predstavljen je i bespilotni helikopter za osmatranje i borbena dejstva “Stršljen”, sa autonomijom leta od pet sati kada je u pitanju osmatranje, a dva i po sata kada je reč o borbenim dejstvima.

Izuzetnu pažnju posetilaca, je, kako se navodi, izazvalo višenamensko oklopno vozilo “Miloš”, namenjeno za izviđačka, patrolna i specijalna dejstva i zaštićeno od dejstava protivtenkovskih mina, sa pogonom na sva četiri točka.

Novitet je i artiljerijska raketa “Grad”, dometa 52 kilometra, u kalibru 122 milimetra.

Štand “Jugoimport SDPR” nadmašio je dosadašnja izdanja i po veličini, i po broju, i značaju eksponata, navodi Ministarstvo odbrane.

Miloš – premijerno predstavljen

Osim standardnih proizvoda naših preduzeća, kao što su razne vrste streljačkog naoružanja, svih vrsta malokalibarske, srednje i krupnokalibarske municije i komponenata, nevođenih i vođenih raketa, sistema ALAS, optike i optoelektronike, po prvi put su u prirodnoj veličini izloženi samohodna haubica “Nora” 155 milimetara i oklopno vozilo 8 puta 8 “Lazar”.

U Abu Dabiju boravi i delegacija Ministarstva odbrane koju predvodi pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović.

“Tržište Ujedinjenih Arapskih Emirata je jedno od ključnih za odbrambenu industriju Srbije, i na njemu trenutno imamo aktivnih ugovora u vrednosti od oko 220 miliona dolara. Oružane snage i odbrambena industrija UAE su takođe strateški partner u razvoju više tipova sofisticiranog naoružanja koje treba da značajno unapredi operativne sposobnosti Vojske Srbije i naš izvozni potencijal”, izjavio je pomoćnik ministra Miloradović.

Dalekometna raketa “Šumadija” i oklopna vozila Lazar

Prema njegovim rečima, u toku su razgovori koji treba da rezultiraju potpisivanjem novih ugovora, kako za isporuke standardnog oružja i municije iz naše odbrambene industrije, tako i otvaranjem novih projekata zajedničkog razvoja.

Srpska delegacija se sastala sa komandantom vojnog vazduhoplovstva UAE general-majorom Ibrahimom Naserom el Alavijem sa kojim je razmatrana tekuća saradnja dvaju vazduhoplovstava i progres projekata vođenog vazduhoplovnog naoružanja, koje partnerski razvijaju naše dve industrije, kao i planovi za nove tipove oružja i letelica koji su u pripremi.

Održan je i sastanak sa kopredsedavajućim komisije za vojnoekonomsku saradnju između Ministarstva odbrane Republike Srbije i Generalštaba UAE brigadnim generalom Vahidom el Zakijem na temu tekućih i novih projekata i ugovora.

Na Sajmu, prema najavama organizatora, učestvuje više od 1.200 kompanija iz 57 zemalja.

Srpski štand je već prvog dana izazvao veliko interesovanje i posetio ga je niz stranih delegacija.

Vest preuzeta sa sajta RTS.