Srbija pouzdan partner međunarodnoj zajednici u borbi protiv terorizma

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije dr Nebojša Stefanović izjavio je danas u Beogradu da je Srbija pouzdan partner međunarodnoj zajednici u borbi protiv terorizma i da će ostati predana ciljevima koje je prepoznao napredan svet, a to je da terorizam bude iskorenjen.

Stefanović je na otvaranju međunarodne Konferencije o stranim terorističkim borcima, sprečavanju radikalizma i borbi protiv terorizma u regionu Balkana, istakao da će Srbija uskoro doneti Strategiju za borbu protiv terorizma i pratećeg Akcioni plan.

„Strategijom će se stvoriti okvir i institucionalizovati novi način postupanja policijskih službenika, u smislu povećanja značaja policajca u lokalnoj zajednici, a sve u cilju direktnog prikupljanja informacija i obaveštajnih podataka, koji će se dalje koristiti u sprečavanju radikalizacije i regrutovanja lica, kao počinilaca terorističkih aktivnosti“, objasnio je Stefanović.

Ministar policije najoštrije je osudio teroristički napad na policijsku stanicu u Zvorniku, u kojoj je pre dva dana život izgubio jedan policajca, dok su dva ranjena, kao i sve ostale terorisističke napade u kojima su stradali nevini civili širom sveta.

Stefanović je naglasio da će Republika Srbija procesuirati sve za koje postoji sumnja da propagiraju radikalnu islamističku ideologiju i regrutuju članove i simpatizere. On je podsetio da je zbog krivičnih dela koja se povezuju sa terorizom, srpska polcija podnela krivične prijave protiv osam osoba, a da je protiv pet lica sudskih postupak otpočeo.

„Iz Republike Srbije u Siriju i Irak otputovalo je preko trideset naših državljana“, rekao je Stefanović i dodao da su se neki od njih vratili u Srbiju, dok su pojedini uspeli da se sa celim porodicama presele na teritoriju Sirije.

Takođe, kako je naveo, od državljana Srbije koji su otišli na strana ratišta, desetoro njih je izgubilo život.

Ministar policije je upozorio da region Zapadnog Balkana postaje sve primamljivije podneblje za vrbovanje i regrutaciju državljana koji sve učestalije uzimaju učešće u terorističkim akcijama islamskih džihadista.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport rekao je da se mora sprečiti regrutacija preko interneta i radikalizacija nasilnog ekstremizma, kao i da je ključ uspeha u bliskoj saradnji zemalja članica EU, kao i regiona Balkana.

„Sve naše zemlje suočavaju se sa velikim opasnostima koje prete od terorizma, a glavna pretnja dolazi od grupa koje deluju u Siriji i Iraku“, istakao je Davenport.

Ambasador SAD u Beogradu Majkl Kirbi ukazao je da je sve veći broj ljudi koji odlaze u Siriju i Irak i da iz godine u godinu raste opasnost od terorizma. „Mete su svi, radikalizam je sveprisutan“, naveo je Kirbi.

I šef Misije OEBS u Srbiji Peter Burkhard ocenio je da se regrutacija vrši iz celog sveta, uključujući i Srbiju i da postoji veliki priliv boraca u konfliktnim zonama.

Dvodnevnu konferenciju o stranim terorističkim borcima, sprečavanju radikalizma i borbi protiv terorizma u regionu Balkana organizju Vlada Republike Srbije i Sjedinjenih Američkih Država.

Cilj ove Konferencije je jačanje regionalne i međunarodne saradnje u oblasti borbe protiv terorizma. Terorizam je pojava koja utiče na ceo svet i ovaj susret na visokom nivou je dobra prilika da se izvrši pregled dosadašnje regionalne saradnje i oceni ostvareni napredak na unapređenju naših napora u borbi protiv terorizma.

izvor:MUP